Hirdetés

A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje a magyar emberekkel fizettetné meg az ukrajnai háború árát, ami az Oroszország elleni szankciók kiterjesztésében jelentkezne. Márki-Zay Péter a nádudvari fórumán azért bírálta a kormányt, mert nem engedi az orosz gázszállítások leállítását – számol be a portál. A cikkben emlékeztetnek, a baloldali jelölt korábban a rezsicsökkentés és a benzinár-stop eltörlését is követelte, és azt is hangsúlyozta, hogy „igenis érezni kell az energiaár-növekedést.”

Márki-Zay Péter a nádudvari fórumán úgy vélte, a magyar embereknek meg kell fizetniük a szomszédunkban zajló háború árát.

„Amikor Orbán azzal jön, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát, hát gondolják végig, hogy mikor nem önök fizették meg bárminek az árát. Azt mondja, ne az emberek, de ha nem az emberek, hát kik? Az állatok, a gombák a növények? Ki fizesse meg, ha nem az emberek?”

– idézi a cikk a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A portál emlékeztet, Orbán Viktor miniszterelnök elutasította az ukrán elnök azon követeléseit, hogy hazánk is szavazza meg az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, valamint, hogy Magyarország ne vásároljon orosz gázt és kőolajat.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát, márpedig ezt Magyarország nem engedheti meg. A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik. A kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Az Origo kiemeli, amennyiben Márki-Zay Péter elképzelése érvényesülne, és a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát azon szankciók formájában, amelyet a baloldal követel, annak beláthatatlan következményei lennének.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője korábban arról beszélt a Mediaworks Hírcentrumának, ha leállna az orosz gázszállítás, akkor akár pár héten belül drasztikusan emelkednének az árak, és már az őszi fűtési szezon kezdetekor korlátozásokat kellene bevezetni a lakossági felhasználásban is.

A Századvég elemzője szerint néhány hónapon belül gazdasági recesszióba süllyedne a gazdaság, üzemeket kellene bezárni és tömegével szűnnének meg munkahelyek. Az olyan különösen energiaigényes ágazatokban, mint a műtrágyagyártás, be kellene szüntetni a termelést, ami az ellátási láncok összeomlását eredményezné. Emiatt pedig az élelmiszeripar egészében súlyos ellátási problémák alakulnának ki.

A teljes cikket az Origo oldalán, ITT olvashatják.

Korábban írtuk