A védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének az ötletével állt elő Márki-Zay Péter – derült ki a 24.hu tegnapi cikkéből. A baloldali hírportál beszámolója szerint a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje még a kampány során adott hangot sajátos elképzeléseinek, amely tovább szította a feszültséget közte és a szivárványkoalíció tagjai között. Márki-Zay ugyanis nem értett egyet egyébként kész programjuk azon pontjával, mely a védőnői hálózat fejlesztésére vonatkozott. Arató Gergely, aki a történteknél szintén jelen volt, ekképpen idézte fel a történteket:

Hirdetés

„Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme.” A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint Márki-Zay kijelentései még Gyurcsány Ferencnél is kiverték a biztosítékot, aki visszautasította a védőnőkre vonatkozó lenéző megfogalmazást, majd faképnél hagyta a miniszterelnök-jelöltet. Hódmezővásárhely polgármestere szerint azonban a DK elnöke csak hisztizett egyet.

Márki-Zay véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amely egyedülálló Európában. A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő, és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak. 

Bár az uniós tagállamokban is létezik a magyar védőnői hálózathoz hasonló feladatokat ellátó rendszer, azok nem biztosítanak ilyen átfogó, összehangolt egészségügyi ellátást. A világon egyedülállónak számító, több mint százéves Magyar Védőnői Szolgálatot ezért 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.