Suta érveléssel próbálta kimagyarázni magát az ATV-ben Márki-Zay Péter az amerikai támogatóktól kapott kampánypénzek ügyében. A Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkezett milliárdos külföldi támogatások ügyében már a rendőrség is nyomozást indított.

Márki-Zay Péter augusztusban maga ismerte el, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően amerikai eredetű pénzek érkeztek az MMM-hez. A Magyar Nemzet értesülése szerint most sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda – számol be a hirado.hu.

Hirdetés

A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont még mindig úgy tesz, mintha minden jogszerűen történt volna.

„Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bennünket nyugatról támogatnak”

– jelentette ki, hozzátéve: teljesen rendben van, hogy pénzt fogadtak el külföldről, mert az MMM nem pártpolitikai szervezet. Vagyis szerinte a milliárdos támogatást küldő Action for Democracy szervezet nem pártkampányra adta a pénzt. Hangsúlyozta azt is, hogy szeretettel várja az adóhatóság és az Állami Számvevőszék vizsgálatát, mert mindennel el tudnak számolni.

Amikor a riporter felvetette, hogy az MMM elszámolásaiban ömlesztve vannak az információk, és a többezer oldalas dokumentumból valójában nem derül ki, hogy pontosan kitől kaptak és mire költöttek pénzt, sőt azt sem lehet elkülöníteni, hogy melyik forrás volt adomány és melyik tagdíj, Márki-Zay Péter annyit válaszolt, személyiségi jogokat sértene, ha a támogatóik nevét és pontos adatait nyilvánosságra hoznák. Megnyugtatásul hozzátette: mindenhez van áfás számla és adóügyi bizonylat.

A politikus az interjúban arról is beszélt, hogy a választásokon szinte lehetetlen megverni a Fideszt. Szerinte ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártok nem képesek félretenni az egymás közti harcaikat. Úgy vélte: az ellenzéknek összehangolt, egységes válaszokat adnia a kormánypárt lépéseire.

„Fontos, hogy a pártok ne külön utakon, ne is pártszínekben induljanak a választásokon. Lokálpatrióta, civil közösségek kellenek, csak nekik van esélyük”

– húzta alá, megjegyezve: ha Gyurcsány elmegy kampányolni, az nem segít a jelöltnek. Arra a kérdésre, hogy alapít-e saját pártot, Márki-Zay Péter úgy felelt, dolgoznak rajta, de ennek nincs most itt az ideje.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk