Fotó: képernyőkép, Facebook
Hirdetés

– A magyar népet teljesen hülyének nézik a vezetői. Ez különben nem teljesen újdonság, ezt nem lehet Orbán Viktor monopóliumának tartani. […] Na, a rezsicsökkentés az egyik ilyen népbutítás, ugyebár, mert az egy logikus kérdés, vagy fontos kérdés, hogy hogyan lehet az embereknek nagyobb jólét. Hogy lehet kevesebb költség? Hogyan tudjuk megvédeni őket adott esetben az inflációtól például, ugye? Most egy nagyon komoly… A rezsivel Orbán kiválasztott egy adott területet. Ő azt mondta, hogy a gázszámlát, a kéményseprést, mert ugye az egy akkora probléma volt. […] Kiválasztott néhány ilyen tételt. Gáz, víz, villany, kéményseprés talán, ugye, nem is tudom, szemét még talán – fogalmazott gárdonyi fórumán a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay nem először szólta le a rezsicsökkentést. 

– Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni – mondta Márki-Zay október 14-én a hvg.hu és a Greenpeace Klímaválasztás 2022 című online beszélgetésében. – Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat. Tehát ezeket rendkívül veszélyes… A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is – folytatta.

Érdekesség egyébként, hogy Gyurcsány Ferenc már egy 2014-es interjújában is szó szerint azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy „az egy hülyeség”. Amikor az újságíró felvetette, hogy volt olyan baloldali párt, amelyik annak idején megszavazta, az ellenzék vezetője így válaszolt:

– Teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet – mondta Gyurcsány.

Korábban írtuk