Fotó: Demokrata.hu/T. Szántó György
Hirdetés

Lázártól Dobrevig

24.hu: „– Néhány szövetségese szerint is politikai hulla.

– Igen, sajnos a politikai hullaságom kérdésében teljes az egyetértés Lázár János, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között. Sőt, ez már nem is csupán egyetértés, inkább érdekközösség: mind azt szeretné, hogy politikai hulla legyek.”

Agymosottak

„Őszintén hittem, hogy a politika egy társasjáték, olyan, mint a monopoly, a sakk, a go vagy bármely kártyajáték, ahol megtanulod a szabályokat és a trükköket, és ha élesben is képes vagy fegyelmezetten, kreatívan és bölcsen alkalmazni a tudásodat, akkor jó eséllyel nyersz. […] A munkát elvégeztük, mégis látványos kudarc a vége. […]

Nagyon örülnék, ha azt mondhatnám, hogy a hibáink miatt szenvedtünk vereséget, mert ebben az esetben csupán ki kellene javítani azokat a hibákat, és négy év múlva győznénk. De ennél sokkal rosszabb a helyzet: nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni.

Megdöbbentő, hogy a leuralt nyilvánosságban mennyire működik az agymosás.”

Gyurcsány a hibás

24.hu:„– Gyurcsány alig várta, hogy elbukják a választást?

– Alig várta, igen. Ezt így leírhatja.

Nem örült volna Gyurcsány, ha győznek?

– Nyilván örült volna a győzelemnek, de a vereséggel kalkulált, és amint kiderült, hogy valóban kikaptunk, azonnal elhatárolódott tőlem, igyekezett rám tolni a felelősséget. […] Múlt vasárnap nem rám mondtak nemet a választók, hanem Gyurcsány Ferencre, aki sajnos súlyos tehertétel az ellenzéken, milliók rettegnek tőle, és ha föltűnik az egyik oldalon, a választók jelentős része fut a másik irányba. […] A Jobbik négy évvel ezelőtti szavazóinak zöme egész biztosan Gyurcsány miatt fordult el az összefogástól.”

Korábban írtuk

Megígérték, megcsinálták

„Valaki jó előre megígérte nekem, hogy egyedül kell elvigyem a balhét. […] Nevet nem árulok el, de azt mondta az illető, hogy ha elbukunk, akkor én leszek a hibás, és ne számítsak arra, hogy osztozni fog velem a vereségben.”

Karácsonnyal Pestet is bukták volna

24.hu:„– Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével előrébb jutott volna az ellenzék?

– Semmiképpen. Velük Budapestet is elbuktuk volna, mert azok a fiatalok és azok a konzervatívok, akik rám hajlandóak szavazni, baloldali jelölt hívószavára nem hallgatnak. Egy Dobrev vagy Karácsony vezette összefogásnál csak az lett volna rosszabb, ha nincs is összefogás, mert abban az esetben listán a hat pártból kettő jutott volna parlamentbe, egyéniben hoztuk volna Botkával Szegedet, plusz Budapesten négy-öt körzetet a tizennyolcból, és ennyi.

Mindenki felhívta

„[…]Tényleg rengetegen hívtak.

Ki a legfontosabb?

Az egyik Iványi Gábor.

Mit mondott?

Azt, hogy ölel. De ő ott volt az eredményvárón, a műjégpályán is. Ahogy Karácsony Gergely és Donáth Anna. Meg Fekete-Győr András, akivel ugyan nem beszéltem, de küldött egy hosszú SMS-t.

És a cigányság is hívott, a zsidóság is hívott, a keresztények is, püspök is volt köztük, és nem Beer Miklós, de nem mondom meg, hogy ki. És mindenki támogatólag. Még a kommentelők is kifejezték az együttérzésüket, kitartást kívántak, és gratuláltak, hogy én mindent megtettem, rajtam nem múlott. Az utcán is megállítanak, körém gyűlnek, biztatnak.”