Továbbra is azt követeli Márki-Zay Péter, hogy hazánk területén szállítsanak fegyvereket Ukrajnába. Nyíregyházán arról beszélt, hogy Orbán Viktor „nem engedi a fegyverszállításokat áthaladni magyar területen. Orbán Viktor azt hazudja, hogy ezzel veszélynek tenné ki Magyarországot. […] Nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban ezek a fegyverek nem a magyarok ellen használandóak, ezek a magyarokat védik Ukrajnában. Az ukrajnai magyarokat és az ukrajnai ukránokat egyaránt védik azok a fegyverek, amiket az Európai Unió Orbán Viktor beleegyezésével szállít, Orbán Viktor mégis arról hazudik, hogy ezzel veszélynek tenné ki a magyarokat. Nem!”

Hirdetés

A Magyarország területén történő fegyverszállítást tiltó döntés épp a magyarok védelméről szól, hiszen előfordulhat, hogy a szállítmányt támadás éri, ez pedig az emberek épségét is veszélyeztetné. Arról nem is beszélve, hogy ebben a helyzetben számos más állam is meglehetősen óvatos, például a korábbi tervekkel ellentétben Nyugat-Európából sem érkezik Ukrajnába többtucatnyi vadászrepülő.

A végletekig kiélezett konfliktus rendkívüli körültekintést igényel a külső országoktól. A jelenlegi háborús helyzetben ezek a szerencsétlen vagy éppen rosszindulatú kirohanások növelhetik annak esélyét, hogy Magyarország belesodródjon a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktusba. Márki-Zay mostani eszmefuttatása jól mutatja, hogy mennyire nincsen képben a valós geopolitikai helyzettel, és hogy a fegyverszállítás milyen mértékben sodorná veszélybe az országot.

Korábban írtuk