Markó Béla a vasárnapi önkormányzati választás eredményeit nagyon jónak tartotta. Az RMDSZ elnöke szerint a korábbi időszakhoz képest ugyanolyan erővel sikerült biztosítani a magyarság önkormányzati képviseletét.

Úgy vélte: az összefogás gondolata győzött a megosztással, a széthúzással szemben. Valóban megadatott a választás szabadsága, melynek során az emberek elsöprő többsége az RMDSZ-t választotta.

Amennyiben az RMDSZ az őszi parlamenti választások során megismétli ugyanezt az eredményt, biztosíthatja helyét a parlamentben. „Esetleg nem lenne olyan erős parlamenti képviseletünk, mint eddig. Éppen ezért mindenképpen fontosnak tartom az összefogást” – tette hozzá a pártelnök.

Az őszi felkészüléssel kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni: „Minden azon múlik, hogy hagyják-e azt, hogy összefogjunk, és mi döntsük el, mit akarunk. Mert nem hagyhatom szó nélkül, hogy Magyarországról politikusok súlyosan beavatkoztak abba, ami most történt. Ez a szavazás azt is mutatja, az erdélyi magyar ember nem szereti, hogyha beleszólnak a dolgába, és nem hagyják, hogy eldöntse, mit akar.„

(DunaTV)