A látogatás fő célja az volt, hogy tájékozódjanak az egyiptomi-líbiai határon kialakult migrációs és humanitárius helyzetről, felmérjék egy esetleges humanitárius segítségnyújtás szükségességét, valamint a politikai helyzet várható alakulását.

Martonyi János tárgyalt Nabil el-Arabi külügyminiszterrel, Fajza Aboul Naga nemzetközi együttműködési és tervezési miniszterrel, valamint Manszúr el-Esszáwi belügyminiszterrel. Megbeszélést folytatott Ali Esszaui-val, a líbiai Ideiglenes Nemzeti Tanács külkapcsolatokért felelős tagjával, így megtörtént a kapcsolatfelvétel a magyar EU-elnökség és a szabadságukért harcoló líbiai felkelők között. Szintén találkozott a migrációs és humanitárius helyzet kezelésében kiemelt szerepet vállaló Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egyiptomi képviseletének vezetőivel.

Martonyi János elutazott Szallúmba, az egyiptomi-líbiai határra, ahol megbeszélést folytatott a helyi hatóságok, valamint az ott tevékenykedő nemzetközi szervezetek és nem-kormányzati intézmények illetékeseivel.