Felszólalásában Martonyi János hangsúlyozta, az Európa Tanácsnak fontos szerepe van a leszakadó társadalmi rétegek integrációjának elősegítésében és a dél-mediterrán államok demokratikus átalakulási folyamatában.

Az Európai Unió magyar elnökségének törekvései – különösen az európai roma stratégia – is jól mutatják, hogy a társadalmi kirekesztés veszélyére hatékony választ szükséges adni, húzta alá Martonyi János külügyminiszter az isztambuli értekezleten elhangzott beszédében. Az elmúlt hónapok eseményeire utalva a külügyminiszter kiemelte: a hathatós társadalmi integrációs politika kialakításához az Európa Tanács e téren szerzett tapasztalataira is szükség van.

A dél-mediterrán országokban lejátszódó demokratikus álalakulás kapcsán Martonyi János emlékeztette az értekezlet résztvevőit, hogy az Európa Tanácsnak, mint az európai demokratikus értékek őrének morális kötelessége megadni a szomszédos országok számára minden támogatást a demokratikus intézményrendszer és jogállamiság kialakításához. Az Európa Tanácsnak a 20 évvel ezelőtti kelet-európai átalakulási folyamatokban játszott szerepére emlékeztetve a külügyminiszter hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak a tagság ígérete nélkül folyamatos párbeszédet és szoros szakmai együttműködést kell fenntartania a demokratikus változások főszereplőivel. Martonyi János rámutatott, hogy a térség demokratizálódásának előmozdítása az Európai Unió és az Európa Tanács közös feladata, amelyben Magyarország is kiveszi részét az EU soros elnökeként.

Felszólalása zárásaként a külügyminiszter elismerését fejezte ki az Európa Tanács leköszönő török elnökségének eredményeivel kapcsolatban és támogatásáról biztosította a hivatalba lépő ukrán elnökséget.