Nemzeti konszenzussal meg fogunk birkózni a Szlovákiában felszínre került magyarellenességgel – mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt külügyi bizottsági meghallgatásán.

Az állampolgársági törvény módosítása kapcsán a politikus hozzátette: az elmúlt 90 esztendőben, ha egyáltalán előfordult, ritkán történt meg, hogy a szomszédaink közül ilyen markáns nemzetpolitikai lépést csak egy ország kifogásolt a szomszédos hétből.

Arra a képviselői kérdésre, hogy miért nem várták meg a módosítással a szlovákiai választás eredményét, Martonyi János úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP választási ígérete volt, ha 2006-ban a Fidesz nyert volna, már akkor megteszi ezt a lépést.

A külügyminiszter-jelölt szerint nem meglepetés, hogy a szlovák politikai elit többsége éles ellenzéssel fogadta a módosítást. Az, hogy Szlovákia azonnal nemzetbiztonságról beszél, Robert Fico miniszterelnök pedig ellentámadásra készül, azt mutatja, hogy másképp látjuk a világot. Ki vonta kétségbe a területi integritásukat, vagy a nemzeti méltóságukat? – kérdezte Martonyi János, majd hozzátette: mi emberi jogokról beszélünk.

A szlovákiai válaszlépés kapcsán Martonyi János egyetértett azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja alkotmánybírósághoz fordul, mivel meggyőződése, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosítása nem csak a szlovák alkotmányba, de az 1997-es állampolgárságról szóló Európai Egyezménnyel is ütközik.

További részletek az InfoRádió honlapján: http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-355831