Martonyi János mostani útja is abba a látogatás-sorozatba illeszkedik, amelynek során a magyar diplomácia az Európai Unió soros elnökeként, illetve nemzeti minőségében is reagál a Dél- Mediterrán térségben és a Közel-Keleten zajló eseményekre. Martonyi János a konferencia díszvendégeként tartott előadásában a közelmúltban Egyiptomban és Tunéziában tett látogatásainak tapasztalatait felhasználva szólt arról, hogy a közép-kelet-európai rendszerváltások tanulságai hogyan hasznosíthatóak az arab világban jelenleg zajló politikai átalakítások során. A magyar külügyminiszter beszédében rámutatott arra is, hogy az Európai Unió eddig milyen segítséget nyújtott és a jövőben milyen támogatást tud adni az észak-afrikai államoknak.

Martonyi János találkozott Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszterrel is, akivel áttekintették Bulgária és Románia schengeni csatlakozásával összefüggő legutóbbi fejleményeket és teendőket. A magyar diplomácia vezetője biztosította partnerét Magyarország támogatásáról ez ügyben. Mindkét fél egyetértett Horvátország mielőbbi EU-tagságával, ami stabilizáló szerepet játszhat a térség egészében és jelezné a bővítési folyamat nyitottságát is. Áttekintették a Nyugat-Balkán legutóbbi fejleményeit, valamint véleményt cseréltek az arab országokban, különösen Líbiában és Szíriában végbemenő változásokról. Martonyi János ismét rámutatott, hogy a Tripoliban már egyedül Magyarország működtet nagyköveti szinten követséget, amely ellátja az EU képviseletét is, illetve segítséget nyújt az EU tagországoknak érdekképviseleti ügyekben.

A magyar külügyminisztert fogadta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is, akivel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Bulgária schengeni csatlakozásáról, illetve az európai integráció egyéb kérdéseiről tárgyaltak.