A háromnapos értekezlet második napján Boris Tadic szerb elnök mondott üdvözlő beszédet, s ezután a fórum résztvevői pódiumbeszélgetésekkel folytatták a munkát.

Az első ilyen beszélgetést a regionális együttműködés előnyeinek szentelték, s részt vett rajta Martonyi János mellett, Karel Schwarzenberg cseh és Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter, illetve Stefano Sanino, az Európai Bizottság bővítési főigazgató-helyettese. Szlovákiát külügyi államtitkára képviselte.

Hozzászólásában a magyar külügyminiszter áttekintette a regionális együttműködés kialakulását térségünkben, és Magyarország szerepvállalását ebben. Arról beszélt, hogy a magyar külpolitika legfőbb prioritása volt az euroatlanti integráció folyamatába való bekapcsolódás.

A biztonság azonban a határoknál, a szomszédos országoknál kezdődik – mondta. „Ezt felismerve hoztuk létre a visegrádi együttműködést, és ebből a megfontolásból kiindulva támogatjuk a nyugat-balkáni országok integrációját” – hangsúlyozta Martonyi János, s hozzátette még, Magyarország arra törekszik, hogy felgyorsítsa a nyugat-balkáni térség európai integrációját.

(MTI)