Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Hirdetés

A meteorológiai szolgálat péntek délelőtt Pest és Nógrád vármegyékre is kiadott másodfokú riasztást a felhőszakadás veszélye miatt, de ezeket késő délelőtt visszavonták.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint pénteken és szombaton országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, erre – illetve a villámárvízre – az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek.

Szombaton a péntekihez képest kevesebb helyen valószínű 50 millimétert meghaladó mennyiség. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében. Éjszakára csökken a zivatarok száma, de teljesen nem szűnik meg a zivatartevékenység, főleg keleten lehetnek továbbra is aktív zivataros gócok.

Korábban írtuk