Az ORTT elemzéséből másolták ki annak a tanulmánynak a jelentős részét amit a kormány lényegében az őszödi hazugságbeszéd hazai médiavisszhangjáról készítetett ötmillió forintért. A Miniszterelnöki Hivatal nem titkoltan azzal a céllal íratta az elemzést, hogy a kabinet megismerhesse az egyes médiumok híradókészítési gyakorlatát.

A Hírműsorok tartalomelemzése, kiegyensúlyozottsága 2006 szeptemberétől 2007 júniusáig, kiemelten a balatonőszödi beszéd interpretációjára címet viselő dokumentum nem nyilvános. Létezését Daróczi Dávid kormányszóvivő csak azt követően ismerte el, hogy a hét végén a Hír Televízió beszámolt róla.

A kormányszóvivő azzal indokolta a tanulmány elkészítését, hogy a kabinetnek meg kell ismernie az egyes médiumok híradókészítési gyakorlatát. A kancellária nettó ötmillió forint közpénzt fizetett ki a tanulmányért, amelyben a kormányszóvivő szerint értékes információk vannak.

A kormányszóvivő azt elismerte, hogy a készítők a tanulmány egyes részleteit egyszerűen kimásolták az ORTT hasonló témában készült elemzéseiből, de kiemelt néhány részt, amelyek a korábbi elemzésekből nem derülnek ki.

„Hogyha ezt megnézi, akkor van benne ott az elején egy olyan összefoglaló rész és a következtetéseknél egy olyan rész, ahol bizony vannak benne olyan információk, amelyek az ORTT honlapján fenn lévő elemzésekből nem derülnek ki” – fogalmazott a kormányszóvivő. Ezek az információk azonban csak hat oldalt tesznek ki a 180-ból.

A tanulmányt az Inno-Res Kht. készítette. A cég tulajdonosa a szocialista kötődéseiről ismert Szirmai Péter.

(hírTV)