A miniszterelnökkel és a nemzetgazdasági miniszterrel pénteken egyeztető vezető közgazdászok véleménye egyértelmű volt a tekintetben, hogy a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolják Magyarország leminősítését – derült ki azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet Matolcsy György tartott az egyeztetés után.

Matolcsy György a fundamentumok között említette a költségvetési hiányt, a folyó fizetési mérleg helyzetét és a foglalkoztatás változásának irányát.

„Itt valami más van. Voltak, akik ki is mondták, hogy itt egy spekulációs támadás egyik eleme van, voltak, akik ebben nem voltak biztosak, de abban egyetértettek, hogy a fundamentumok nem indokolják a Moody’s leminősítését” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Kijelentette: spekuláció folyik Magyarország ellen, „meghatározó magyar pénzügyi területeken, tehát az állampapír, a forint, a CDS felár, és úgy általában az országgal kapcsolatos pénzügyi bizalom terén”. „Ez sajnálatos, ennek nem kellene így lennie”, pontosan azért, mert a Magyarország kormánya bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából az Európai Unió legjobb országai közé tartozunk – mondta Matolcsy György.

Hozzátette: ezzel az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja és a Magyar Nemzeti Bank is egyetért.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarországon egy jövő évi csökkenő német gazdasági növekedés esetén nem reális a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, így a magyar gazdaság 0,5 és egy százalék között bővülhet 2012-ben.

Matolcsy György hangsúlyozta: konkrét előrejelzés még nincs, egyelőre ez a sáv határozható meg a gazdasági növekedés kapcsán.

A nemzetgazdasági miniszter egy új növekedési terv kialakítását, a pénzügyi védőhálót, valamint a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést nevezte meg három célként.

Elmondta: a közgazdászok is azt tanácsolták a kormánynak, hogy új növekedési terv keretében meg kell vizsgálni, milyen belföldi vagy külföldi pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba, és ezzel nagyobb növekedést produkálni.

A miniszter a pénzügyi védőháló érdekében a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Unióval való szoros együttműködést hangsúlyozta, és a tárgyalópartnerekkel egyetértve fontosnak nevezte a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést is a végtörlesztés érdekében.

Matolcsy György kérdésre válaszolva az IMF-fel való tárgyalásokról elmondta: a magyar kormány természetesen szeretett volna egy rugalmas hitelkeret-megállapodást elérni, „ezt azonban úgy tűnik, nem tudjuk megcélozni”. Hangsúlyozta: az elővigyázatossági és a készenléti megállapodás közül a magyar kormány a rugalmasabbat szeretné elérni az idén decemberben kezdődő tárgyalásokon.

Hangsúlyozta: a kormány nem szeretne az IMF, az Európai Unió vagy az Európai Központi Bank finanszírozási keretéhez visszatérni. „Nem lehívni szeretnénk egy későbbi hitelkeretet, hanem egy pénzügy védőhálóként a pénzpiacok számára bemutatni” – jelezte a nemzetgazdasági miniszter, hozzáfűzve, hogy Magyarország sikeresen finanszírozza magát a pénzpiacokról, ez nem változhat a következő hónapokban, években sem.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tizenegy közgazdásszal folytatott konzultációt pénteken délután.

A meghívottak között volt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Csaba László egyetemi tanár, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője, Barcza György, a K andH vezető elemzője, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete, Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke és Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nemzetgazdasági miniszter 12,7 milliárd forint befagyasztását kezdeményezi

Matolcsy György az idei hiánycél tartása érdekében összesen 12,7 milliárd forint zárolására tett javaslatot az Országgyűlésnek a 2011-es költségvetés alkotmányos és média tartalékából – az országgyűlési határozati javaslat a parlament honlapján jelent meg pénteken.

A nemzetgazdasági miniszter a javaslat indoklásában úgy fogalmaz, hogy a 2011-es, 3 százalék alatti hiánycél teljesítése érdekében a kormány már korábban 40 milliárd forintot zárolt. Az alkotmányos és média tartalékhoz azonban nem nyúlhatott. Ahhoz, hogy ebből fel lehessen használni, a parlament hozzájárulása szükséges, ezt tartalmazza a határozati javaslat.

(MTI)