Mint az a minisztérium közleményéből kiderül, az eszmecsere során kitértek a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekre, illetve a lakossági hiteladósok, és ezen belül a devizahitelesek helyzetére is.

Simor András a napokban személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az MNB bemutassa a devizahiteleseket érintő javaslatait a kormánynak. A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy egyeztessen Simor András jegybankelnökkel.

A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése – jelentette be hétfőn az MNB. A jegybank elnöke ismertetni kívánta azokat az elképzeléseket, amelyeket az MNB szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

A javaslatok célja a pénzügyi intézményekkel közös kockázatmegosztás kidolgozása, mely egyúttal biztosítja a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzését és a rendszerszintű kockázatok csökkentését is – közölte a jegybank.

A minisztérium szerdai közleménye megerősítette, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy további védelmi intézkedésekkel javítson a legsérülékenyebb társadalmi csoportok, így a devizahitelesek helyzetén.

(MTI)