Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel – közölte Orbán Viktor kormányfő, hangsúlyozva: Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja.

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: miután a pénzügyi stabilizálás korszakát lezárták – hiszen az államadósságot jelentősen csökkentették, és a hiány is 3 százalék alatt lesz -, most meg kell nyitni a növekedés korszakát. Ezért a kormány megbízta a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy gazdasági növekedést serkentő, erősítő tervet terjesszen a kabinet elé, Matolcsy György pedig úgy döntött, ennek fontos része egy pénzügyi biztosítás, amelyet az IMF-fel kíván megkötni. Az új típusú megállapodás tervezett tartalmáról várhatóan a nap folyamán nyilatkozik majd a miniszter.

Orbán Viktor kifejtette: „a régi típusú IMF-megállapodás, amelyet lezártunk 2010 őszén, az arról szólt, hogy ők megmondták, mit kell csinálni Magyarországon, és ha mi azt csináljuk, akkor adnak pénzt, és akkor mi nem fogunk összeomlani”. Az új megállapodás lényege azonban az – ismertette -, hogy „mi inkább egy biztosítást szeretnénk; a szabad kéz politikáját nem akarjuk feladni”. Többet Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja, ez a kormányzati filozófia első számú törvénye – jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy az IMF-nek lehetnek feltételei, azt mondta: „majd meglátjuk, nem nagyon hiszem, hogy a magyar gazdaság mostani állapota mellett, amelyet erős alapok jellemeznek, nekünk kölcsönre volna szükségünk. Tehát mi, ha pénzre van szükségünk, akkor kimegyünk a pénzpiacokra, bocsátunk ki állampapírt, kötvényt, kincstárjegyet, azt megveszik”. A probléma mindösszesen annyi, hogy az euróválság miatt Európa szinte minden országában a hozamok emelkednek, tehát magasabb kamatot kell fizetni, mint korábban – figyelmeztetett, de hozzátette, Magyarország pénzügyi biztonsága megvan, a papírokat megveszik, a hitelezők bíznak abban, hogy ezeket vissza tudjuk majd fizetni, de ehhez az kell, hogy a gazdaság jól teljesítsen.

Arra a kérdésre, hogy így képzelte-e, hogy másfél évig fog tartani ez a fajta pályára állítás, Orbán Viktor azt válaszolta: „nagyjából így képzeltük”. A legfontosabb dolog az volt, hogy „szabad kezet tudjunk kapni vagy szerezni magunknak”, és legyen mód arra, hogy „úgy rendezzük be Magyarországon az életünket, ahogy a magyar érdekek azt megkövetelik, és ebben korábban kötött megállapodások, korlátok ne akadályozzanak bennünket, ezért is volt az, hogy amint lehetett (…), le is zártuk a régi együttműködésünket az IMF-fel” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, „boldog azért nem vagyok”, mert Magyarország még messze nem a legjobb helye a világnak.

Közölte: ha a magyar kormány nem folytatna egy rendkívül aktív gazdaságpolitikát a következő évben, hanem csak hagyná, hogy történjen, ami a piacokon meg a gazdaságban magától is megtörténik, akkor bajban lenne, mert a magyar gazdasági növekedés is igazodna az eurózóna tagállamainak rendkívül lassú növekedési üteméhez. Ezt el akarjuk kerülni, ezért van szükség a növekedést serkentő politikára – közölte.

Kósa: az alaptörekvéseinket nem szabad feladni

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Magyarország nem adhatja fel alaptörekvéseit, kizárólag olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági fennhatóságát, önállóságát, és amelyek lehetővé teszik, hogy az adósságkezeléssel, a gazdaság- és családtámogatással, a munkahelyteremtéssel és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos programjait folytatni tudja a kabinet. Kósa Lajos erről beszélt az m1 Ma Reggel című műsorában.

Kósa Lajos a köztelevízióban kijelentette: „az, amit korábban a szocialista kormányok tettek, hogy lényegében egy komplett kormányprogramot írattak az IMF-fel, vagy hajtottak végre szó nélkül – elvették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi fizetést, megszorítások tömkelegét fogadták el, be akarták vezetni az ingatlanadót általánosan és kötelező jelleggel a lakásokra is -, erre nem kerül sor, mert ez az elveinkkel lenne ellentétes”.

Arra a felvetésre, hogy egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról lehet-e szó, a Fidesz-alelnök úgy válaszolt: „nem, arról van szó, hogy azt látjuk, hogy az IMF-fel való együttműködés gazdaságpolitikai megfontolás kérdése”, ha az előbbi elveket nem sérti. Olyan mértékű bizonytalanság lett úrrá Európán, amelyben helyes, ha az ember a gazdaságpolitikai taktikai lépéseit újragondolja – mondta.

Hiába jelent meg a háromnegyed éves gazdasági növekedéssel kapcsolatban rendkívül biztató adat, hiába nyilatkozta mindenki, hogy a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánya tartható, hiába hajtja végre Magyarország szisztematikusan a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott vállalásokat, mindez „mit sem változtatott például a forint megítélésén”. Ezért muszáj olyan eszközökhöz is nyúlni, amelyek kezelik ezt a „ideges hangulatot” – emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy az IMF eddig szitokszó volt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig még három napja is kritikusan nyilatkozott a valutaalappal kapcsolatban, Kósa Lajos úgy reagált: ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk. Arra a kérdésre, hogy három nap alatt változtak-e meg a körülmények, azt felelte: „ön a múlt héten számított arra, hogy összeomlik a Berlusconi-kormány?”

Megjegyezte, „lehet tudni, hogy bizonyos programokban nem fogadjuk el az IMF álláspontját”, de „az IMF-fel való szakítás sosem merült fel”.

Cséfalvay Zoltán: szükség lehet egy biztonsági hálóra

Olyan óriási változások történtek az elmúlt két hónapban az eurózónában, hogy a kormányzatnak Magyarország érdekét mindenek elé kell helyeznie, ezért ilyen esetben „szükség lehet egy biztonsági hálóra” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az IMF-fel kezdődő tárgyalások kapcsán csütörtökön Zalaegerszegen.

Cséfalvay Zoltán a kormánytagok országjárásának zalaegerszegi állomásán az MTI kérdésére, hogy mit jelent az IMF-fel kötendő „biztosítás”, azt mondta: látható, hogy ősztől az Európai Unió gazdaságában teljesen más helyzet van, mint amikor Görögországról vagy Portugáliáról volt szó, most Olaszországról vagy már Franciaországról beszélünk, az eurózóna legerősebb államairól. „Más a méret és más a lépték, mint ami eddig volt” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az IMF-fel most kezdődő tárgyalások mibenlétéről egyelőre nem célszerű többet mondani.

Martonyi: biztosítást jelent a megállapodás

Martonyi János külügyminiszter szerint elővigyázatosságból van szükség az IMF-megállapodásra, „ez egyfajta biztosításnak felel meg”.

A tárcavezető az Inforádió Aréna című műsorában csütörtökön azt mondta: nem hitelmegállapodásról van szó. Azért van szükség a megállapodásra, hogy ha valamilyen „különleges helyzet áll elő”, akkor megfelelő pénzügyi támogatást kapjon az ország. Hozzátette: hasonló megállapodást kötött az IMF más országokkal, például Lengyelországgal is.

Martonyi János közölte: a megállapodás pontos feltételeiről később döntenek majd.

Harrach Péter: a megegyezés az IMF-fel megőrzi gazdasági függetlenségünket

A válság kezelésében a kormány az IMF-fel olyan új típusú megegyezésre készül, mely megőrzi gazdasági függetlenségünket, de biztosítja a piacok bizalmát – mondta a KDNP frakcióvezetője csütörtökön tatai sajtótájékoztatóján.

„A gazdasági függetlenség megőrzése fontos a kormánynak és ebben a nem megszokott, Magyarország sajátosságait is figyelembe vevő megoldások is szerepet kaptak. A kormány a mintegy 1000 milliárdos törlesztést nem egyedül az emberek vállára tette, hanem igyekezett a bankokat is bevonni a rendezésbe” – tette hozzá Harrach Péter.

A frakcióvezető szerint a törekvés ki is vívta a nemzetközi pénzvilág nemtetszését. „Ez folyamatos küzdelemre késztet bennünket. Ennek egyik eleme az IMF-fel kötendő új típusú kapcsolat, mely nem a megszokott diktátumokra épül, hanem biztosítja gazdasági függetlenségünket” – fogalmazott.

Harrach Péter országmentő költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét, melyben szavai szerint alapvető célkitűzésként szerepel, hogy a kormány a magyar emberek életminőségének megőrzésére, a nyugdíjak értékének megőrzésére törekszik.

A politikus újságírói kérdésre rámutatott, hogy az IMF-fel való megegyezés hírére azonnal javult a forint helyzete. „Az a hadjárat, ami a forint ellen indult, melynek bizonyos bankok által pénzelt hitelintézetek voltak az élén, az új típusú megállapodással csökkeni fog” – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után Harrach Péter részt vett a KDNP tatai szervezetének kibővített elnökségi ülésén.

(MTI)