– Gyurcsány Ferenc nyilván így akarja biztosítani azt a támogatottságot, aminek jelen pillanatban híján van. Olyan nagy tekintélyű szakembereket von be a kormányába, akiknek a szakmai tekintélyét fogja veszélyeztetni, ha egy olyan kormány tagjai, amelyiknek nincs meg a parlamenti többsége, és nem képes a programját véghezvinni. Ezért a Magyar Demokrata Fórum ismételten arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben. Derüljön ki, hogy van-e a kormányának támogatottsága, hogy mire számíthat a következő két esztendőben – mondta Herényi Károly.

KDNP: nem fog változni a helyzet az új miniszterekkel

Harrach Péter megfogalmazása szerint Magyarországon a miniszterelnöknek van kormánya és nem a kormánynak miniszterelnöke. A KDNP alelnöke szerint ebből az következik, hogy Gyurcsány Ferenc eddig is megtehette volna azt, hogy az ország érdekében kormányozzon, de gyakorlatilag nem történt kormányzás hosszú ideje.

– Azzal nem fog változni a helyzet, hogy néhány új minisztert kinevezett, hiszen a fő felelősség továbbra is az övé. Hozzáteszem, hogy az ellenzék felelőssége a kormányzásban továbbra is gyakorlatilag a nullával egyenlő, hiszen lehetősége sincs beleszólni. Egy olyan politikai kultúra esetében, ahol az ellenzéket megkérdezik, véleményét komolyan veszik, más a helyzet – mondta Harrach Péter.

(MR)