Medgyessy Péter, aki 2002-2004 között vezette az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányt a Duna Televízió csütörtök reggeli adásában azt állította, hogy Magyarországon az adósság szintje 2005-től kezdett rohamosan megugrani, de ennek semmi köze nem volt sem az ő addigi kormányzásához, sem az általuk meghirdetett száznapos programokhoz (a közalkalmazotti béremeléshez és a nyugdíjemeléshez). „A száznapos programnál lehetett tudni, mire ment el a pénz. Hogy 2005 után mire ment el, nem tudom, kívülről néztem én is a dolgokat, mint sokan mások” – nyilatkozta a volt miniszterelnök. Medgyessy nem tartotta kárbaveszettnek az elmúlt évet, véleménye szerint megteremtődtek a feltételei az adósság csökkenésének Magyarországon.

Milyen a viszonya Gyurcsány Ferenccel, aki tanácsadója, barátja és politikustársa volt, majd őt követte a miniszterelnöki székben? Gyurcsány puccsot hajtott-e végre Medgyessy ellen, ahogyan ezt a közvélemény egy része gondolja? – hangzott a Hattól Nyolcig kérdése. „Talán igen”- hangzott Medgyessy válasza. Hozzátette: „Amikor megismertem Gyurcsány Ferencet, tényleg azt hittem, hogy egy jó képességű, komoly perspektívájú fiatalember. Hát, az ember tévedhet”. Gyurcsány Ferenc küszöbön álló évértékelőjére – ami a hírek szerint az MSZP kampánystábját is meglepte – Medgyessy Péter úgy reagált: talán korrektebb lett volna, ha Gyurcsány azt mondja, azért szólal meg, mert újra vissza akar jönni a politikába. Medgyessy ugyanakkor nem hiszi, hogy ezzel olyan jót tenne a szocialistáknak a kampány finisében.

Ugyan nem tette egyértelművé, de Medgyessy mondataiból az derül ki, hogy a szocialistákra legalább nyolc év ellenzékiség vár. „A szocialistáknak lesz körülbelül nyolc évük arra, hogy megújuljanak eszmeileg, személyileg és morálisan is” – mondta.

Medgyessy szerint a Jobbik nem saját magának köszönheti a népszerűségét, hanem főképp a szocialistáknak, és persze a Fidesznek is. „Az MSZP által elkövetett hibák sorozata nyitott teret” a Jobbik számára – állította Medgyessy Péter.

(Index)