A Magyar Művészeti Akadémia tagja, a magát médiaművésznek is nevező Ujvárossy László beszél április 17-én délután giccsről, hagyományokról, korszerűségről és sok másról a MODEM-ben, rendhagyó tárlatvezetés keretében. A Kísérlet és közösség című tárlaton vasárnap 15 órakor kezdődő program ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőt kell megváltani.

Ujvárossy László 1955-ben született a romániai Ditrón. A nyolcvanas évek közepén robbant be a nagyváradi művészeti életbe, s csatlakozott a 35-ös Műhely váradi csoportjához. A hagyományok és a népművészet mellett a dadaizmus, a konceptualizmus éppúgy foglalkoztatja, mint a gyerekek és a fogyatékosok sajátos képi világa vagy épp a giccs. Utóbbiról azt tartja, a giccset nem elutasítani kell, sokkal inkább kihozni belőle a humort és átmenteni azt a művészet részére. Mindeközben bonyolult installációkat is készít, korszerű videotechnikával és hangeffektusokkal kísérve.Néhány éve pedig megalakította a Partiumi Keresztény Egyetemen a reklámgrafika szakot. Munkásságát Munkácsy-díjjal is elismerték.

A MODEM második emeletén látható Kísérlet és közösség – a nagyváradi 35-ös Műhely 1981-1995 című tárlaton Ujvárossy Lászlónak számos izgalmas alkotása is szerepel. Mint a kiállítás egyik résztvevője, szakavatott „tolmácsként” kíséri végig a közönséget ezen a vasárnapon a nagyváradi 35-ös Műhely munkáit felsorakoztató tárlaton.