Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illlusztráció
Hirdetés

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: az EU történelmi kihívások előtt áll, „sajnos az elmúlt években a sikerek elkerülték az uniót”, pedig a mostani „meglehetősen viharos” világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-ra „ráférne néhány jó hír”, például a bővítés felgyorsítása.

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok – amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere – részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, „annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat”.

„Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés”, erre jóval korábban lenne szükség„, e témában nem lehet másra mutogatni, a lépés kizárólag az unión múlik – hangsúlyozta Szijjártó Péter.