Falikút 58 ezer forintért, eukaliptuszfa 120 ezerért: ilyen tételeket is talált a XI. kerületi szakrendelő gazdálkodásában a belső ellenőr. A hírTV birtokába került jelentés szerint az egészségügyi intézményt üzemeltető kht. leváltott ügyvezető igazgatója, Végh Ágnes a sajátjaként kezelte a cég pénzét. Az ügyvezetőt a helyi szocialisták delegálták.

„Molnáré a felelősség”

„Ha ezt a területet ő felügyelte, akkor minden felelősség – a politikai felelősség legalábbis mindenképpen – Molnár Gyulát illeti” – fogalmazott Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője az eset kapcsán. Molnár Gyula, a kerület szocialista polgármestere, akihez az egészségügy is tartozik, azt mondja: nem hibázott.

„Mindig egy év késéssel látjuk azt, hogy mit tesz egy ügyvezető igazgató, de minden lépést meg fogok tenni, ami szükséges” – jelentette ki Molnár Gyula. „Azt gondolom, hogy a felügyelőbizottság is meg fogja tenni a szükséges lépéseket, és elgondolkozik azon is, hogy az elmúlt esztendőkben kellő figyelemmel és alapossággal tekintette-e át a cég működését, hiszen neki ez a dolga” – fogalmazott a polgármester. „A polgármester pedig azért felügyeli az egészségügyet közvetlenül, mert nagyon fontosnak tartja” – tette hozzá.

„100 millió forint fölötti veszteség”

„Ez már a gyomorforgató kategória” – így minősítette a felügyelőbizottság alelnöke, hogy a kht. műszaki igazgatóját halála után papíron elbocsátották, hogy felvehessék a neki járó végkielégítést. Az elhunyt vezető a volt ügyvezető igazgató élettársa volt. A 3,5 millió forintot mégsem az elhunyt férfi édes gyermeke vette fel, hanem az ügyvezető igazgató fia, Juhász András. A felügyelőbizottság alelnöke büntetőfeljelentést tesz. Téglásy Kristóf kijelentette: „ez a jelentés – igazolva a sejtéseinket – olyan visszásságokat tárt fel, amelyek középáron számolva – nem számolva az esetleges következményeket – 100 millió forint fölötti veszteséget, kárt okoztak a Gyógyír Kft-nek”.

Ablak, erkélyajtó, kávéfőző, állólámpa – közpénzből

Az ellenőr kizárólag a kht. 2008-as gazdálkodását vizsgálta, és csak szúrópróbaszerűen nézte át a szerződéseket. A szakrendelő cserepes növényeit és kertjét évi 27 millió forintért gondozta egy cég. A mostani ügyvezető 1,2 millióért rendelte meg a szolgáltatást. Az ellenőri jelentés szerint Végh Ágnes a kht. pénzéből intézte családja napi bevásárlását, tankolt, de vett ablakot, erkélyajtót, kávéfőzőt, állólámpát, cipőt és borotvát is.

A hírTV szerette volna megnézni a közpénzen vett holmikat, de a volt ügyvezető és fia nem nyilatkozott. A szomszédoktól úgy tudjuk, Véghék 2-3 éve építették a házat. Akkoriban újították fel a rendelőintézetet is.

(hírTV)