Az átszakadt tározó teljes szélességében megrepedt. A repedések jól láthatók a töltés koronáján, de megfigyelhetők a gát belső falán is. A rést a nyomás folyamatosan tágítja. A töltést rendőrök őrzik.

A környezetvédelmi államtitkár a helyszíni bejárás során – a tárca szakértőire hivatkozva – arról beszélt, a gát vélhetően szivárgott, de a tulajdonos Mal Zrt. elmulasztotta a kárelhárítást, így a buzgárok idővel repedést okoztak, a repedés pedig omlást. A védőgát hivatott megóvni a községet az újabb elöntéstől, amit az államtitkár szinte biztosra vesz.

A védőgátnak lesz alapja, átlagos magasságát 4-5, szélességét pedig 25-30 méterre tervezik. A töltéshez 40 ezer tonna dolomitot használnak fel.

„Hétfő estére meg akarjuk csinálni a gátat, többek között azért is, mert a szakértők szerint a repedések növekedése csökkent, a talajba süllyedésük csökkent, de ezzel együtt majdnem biztosra veszi mindenki, hogy le fog szakadni a sérült gátszakasz. A másik pedig, hogy eső várható az elkövetkező napokban, talán hétfőn nem, de a leszakadás akár egy napon egy héten belül következik be. Ennek a gátnak állnia kell, és statikailag bírnia kell, hogy megállítsa az esetleg ide érkező hullámot” – fogalmazott Illés Zoltán Fidesz–KDNP-s környezetvédelmi államtitkár.

A sérült tározóban lévő vörösiszap sűrűbb és kötöttebb, mint volt, hiszen a csapadékvíz az első katasztrófánál lezúdult róla. Szakértők úgy számolnak, ha a sérült gátszakasz leomlik, a lúgos massza legfeljebb egy kilométerre folyik ki.

(hírTV)