A kormány azt szeretné, hogy a magyarok saját maguk dönthessenek a jövőjüket meghatározó kérdésekben és Brüsszel – a bevándorlás területéhez hasonlóan – ne folytathasson máshol is lopakodó jogalkotást – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A kormány képviselője emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjében nevezte meg az új nemzeti politika öt alappillérét, amelyek a nemzeti önrendelkezés fenntartásáról és megerősítéséről szólnak.

Meg kell védeni a rezsicsökkentést, a migrációs válság kezelésére meg kell erősíteni a jogi határzárat, nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldről pénzelt ügynökszervezetek esetében, emellett nemzeti hatáskörben kell tartani az adópolitikát és a munkahelyteremtést célzó eszközöket is – fejtette ki Dömötör Csaba azokat a legfontosabb területeket, amelyekben a kormány Brüsszellel és a magyarországi ellenzéki pártokkal is kemény vitára számít a következő időszakban.

Kiemelte, a kabinet az energiapolitika területén azért számít konfliktusokra, mert az energiaunióról szóló brüsszeli javaslat megtiltaná az állami árszabályozás lehetőségét, ami egyet jelentene az rezsicsökkentés eltörlésével.

Dömötör Csaba szerint a kormány emellett a migrációs válság elhúzódására számít, miközben nagyon sok illegális bevándorló visszaél az uniós jogszabályokkal és „szabadon járnak, kelnek Európában”, közülük többen brutális támadásokat is elkövetve. A kabinet szerint ez súlyos biztonsági kockázatokat rejt, éppen ezért tarthatatlan és tovább kell szigorítani a jogi határzárat, valamint a migránsok mozgására és őrizetbe vételére vonatkozó szabályokat – mondta, hozzátéve, az illegális bevándorlóknak a határon kijelölt tartózkodási helyen kellene megvárni a menedékkérelmükről szóló döntést.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára aláhúzta, a kormány mindezek miatt felkészült arra, hogy ebben az évben is kemény támadások érik Brüsszelből, azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenekelőtt Magyarország és Európa határait kell megvédeni.

Az új nemzeti politika harmadik pillére az átláthatósággal kapcsolatos – folytatta Dömötör Csaba. Kifejtette, hogy számos olyan politikai aktivista csoport tevékenykedik Magyarországon, amelyek javarészt külföldről, átláthatatlan módon kapják támogatásukat. „Tehát ügynökszervezetekről van szó” – mondta az államtitkár, aki szerint minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mely szervezetek működnek külföldi forrásokból és mekkora támogatást kapnak. „Elejét kell vennünk az átláthatatlan külföldi befolyásszerzési kísérleteknek!” – tette hozzá.

Dömötör Csaba megjegyezte, a kabinet jelenleg ezzel kapcsolatban a Nyugat-európai és amerikai joggyakorlatokat tanulmányozza, továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államokban évtizedek óta hatályban van az a törvény, amely alapján az úgynevezett külföldi ügynököknek regisztrálniuk kell magukat és különböző átláthatósági követelményeknek is meg kell felelniük.

A kabinet képviselője szólt arról is, az unióban egyre többször jelenik meg az adópolitika közösségi szintre emelése. Dömötör Csaba szerint korábban ezért kritizálhatták a magyar kormány azon döntését, amellyel jelentősen csökkentette a társasági adót. „Álláspontunk szerint az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradni, van mit megvédenünk!” – jelentette ki, példaként említve a családi adózás kedvezményeit, valamint a munkáltatói adók csökkenését, amivel a kormány a béremeléseket kívánja elősegíteni.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy az új nemzeti politika kiemelt pillére még a foglalkoztatáspolitika. „Alapvető érdekünk, hogy Magyarország továbbra is saját maga határozhassa meg, hogy milyen módon támogatja a munkahelyteremtést” – fogalmazott, megjegyezve, a magyar munkahelyteremtő program hosszú ideje sikeresen működik, ebben 31 magyarországi vállalat kapott vissza nem térítendő támogatást. „Ezt a programot az Európai Bizottság várhatóan célkeresztbe veszi majd” – fűzte hozzá.

Az államtitkár kérdésre válaszolva felháborítóan enyhének minősítette a 2006-os rendőri vezetők ügyében hétfőn hozott ítéletet. Sok ember szerzett maradandó sérüléseket és „azt is tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül utasította rendvédelmi szervek vezetőit a tüntetők megveretésére és gumilövedékek használatára” – fogalmazott. Hozzátette: fontosnak tartanák, ha az igazságszolgáltatás „megnyugtató és arányos választ” adna minderre.

MTI