Meg kell becsülni az időseket, fontos, hogy ők is részesüljenek az ország gazdasági teljesítményéből – mondta Juhász Hajnalka (KDNP) országgyűlési képviselő, az idősek világnapja alkalmából tartott vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, illusztráció

Azt mondta, 2010 előtt az idősek nem sok segítségre számíthattak. Gyurcsány Ferenc és a baloldal nem becsülte meg az időseket, elvették egyhavi nyugdíjukat, a nyugdíjak értékét hagyták romlani, és a nyugdíjprémium eszükbe sem jutott – sorolta a politikus.

Hozzátette: a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt a nyugdíjak vásárlóértéke 7 százalékkal csökkent, mert nem valósították meg az infláció-követő nyugdíjemelést. Emellett sorozatos megszorításokkal sújtották a nyugdíjasokat, háromszorosára emelték a gáz, duplájára az áram árát, és nőtt az élelmiszerek áfája is.

Juhász Hajnalka kiemelte: a Fidesz-KDNP kormányzása alatt törvényben garantálták a nyugdíjak értékének megőrzését, tavaly Magyarország történelmében először nyugdíjprémiumot fizettek, és erre a nyugdíjasok idén is számíthatnak.

Hozzátette: az ország gazdasági teljesítményéhez az idősek is hozzájárultak, évtizedeket dolgoztak az országért, ezért rendkívül fontos, hogy a gazdasági teljesítményből ők is részesüljenek. Meg kell becsülni az időseket – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.