Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció
Hirdetés

Soltész Miklós a Dabas-Sári plébániatemplom alapításának 300. évfordulója alkalmából tartott ünnepi hálaadó szentmisén köszönetet mondott a Dabas-Sári közösségnek, akiknek a többségét háromszáz évvel ezelőtt szlovákok alkották.

„Nagyon nehéz időszakban építettek itt új közösséget és építették újjá ezt a területet, magukkal hozva a felvidékről katolikus hitüket” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a közösség életében ki kell emelni azt a hűséget, amelyet a katolikus hitben eltöltöttek és olyan nehézségekkel is megküzdöttek, mint amilyennel, 26 évvel ezelőtt helyben találkoztak, amikor keresztény és keresztény, katolikus és katolikus embereket próbáltak szembeállítani egymással.

Soltész Miklós az 1993-ban történt Dabas-Sári iskolaügyre utalva emlékeztetett, hogy akkor került egyházi kezelésbe a helyi iskola, a mai sári Szent János Katolikus Általános Iskola. Mindezért a hűségért köszönettel tartozunk Pásztor Győző plébánosnak és a sári közösségnek, az ő küzdelmüknek köszönhető, hogy ma már országosan 220 ezer gyermek jár egyházi-felekezeti iskolába.

A szentmisét Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke vezette, azon részt vett Pánczél Károly (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Szabó István (Fidesz-KDNP), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Kőszegi Zoltán (Fidesz), Dabas polgármestere.