Botos Balázs, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: külön megtiszteltetés, hogy a két ország köztársasági elnöke is részt vesz azon az eseményen, melyen kölcsönösen előnyös együttműködések indulhatnak el.

Schmitt Pál kijelentette: Magyarország a nyugat-balkáni térség fontos országának tartja Albániát. Üdvözölné, ha népeink újra felfedeznék egymást, ezen túlmenően pedig – mondta az államfő – „konkrét segítséget kívánunk adni ahhoz, hogy Albánia még idén megkapja az Európai Unió tagjelölti státuszt. Hozzátette: meg kell találni azokat a területeket, ahol egymás segítségére lehetünk, hiszen hatalmas lehetőségek rejlenek a két országban. A köztársasági elnök aláhúzta: szükséges, hogy a befektetők bizalma növekedjen. A további együttműködésre pedig – folytatta – a két államfő mai tárgyalása, illetve a fórumon való jelenléte is garanciát ad.

A kétnapos látogatáson Budapesten tartózkodó Bamir Topi megköszönte azt a támogatást, amit – országa euroatlanti integrációjához – Magyarország eddig is nyújtott. Elmondta: a demokratikus reformok útját fogják folytatni, amihez a magyar tapasztalokat is örömmel fogadják.

A két elnök egyetértett abban, hogy a két nép között évszázados történelmi kapocs és hagyományos rokonszenv van. Ennek fényében Magyarország aktív szerepet vállalt akkor is, amikor Albánia megkötötte az Európai Unióval a stabilitási egyezményt, majd később vízummentességet adott az albán állampolgároknak – tette hozzá Schmitt Pál hangsúlyozva: különösen fontosnak tartja a két ország közötti kulturális, gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztését.

(Forrás: kormany.hu)