Nincs az aláírók között a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára sem. Nem hiányoznak viszont a névsorból azok a balliberális közéleti személyiségek – újságírók, színészek, művészek -, akik az elmúlt években többször is támogatásukról biztosították a miniszterelnököt. A felhívás egyébként megismétli, hogy a demokrácia működőképességének feltétele, hogy a különböző meggyőződésű politikai erők ellenfélnek, és ne ellenségnek tekintsék egymást. A szövegben az is olvasható, hogy a kirekesztés járványként terjed a magyar társadalomban, amivel az aláírók szerint mindenki szembeszegül, akinek drága a magyarok szabadsága.

A Magyar Demokratikus Charta megalapítását Gyurcsány Ferenc két hónapja, a július elején rendezett homoszexuális felvonulás megzavarása után jelentette be. A miniszterelnök a parlament ellenzéki pártjait is csatlakozásra szólította fel, de még az egykori koalíciós partner, az SZDSZ se sorakozott fel mögötte. A liberálisok ugyan ezúttal is hangoztatták, hogy a kisebbségek elleni támadásokat változatlanul elítélik, de a miniszterelnök lépését egyszerű politikai húzásnak tekintették. A civil szervezetek hasonló kezdeményezését a liberális párt hivatalosan is támogatja. A charta politikai előképének egyébként a miniszterelnök már júliusban az egykori Demokratikus Chartát tekintette. Az Antall-kormány politikája ellen meghirdetett utcai mozgalom elősegítette az SZDSZ és az MSZP későbbi koalíciókötését.

Az SZDSZ országgyűlési képviselői közül egyedül Eörsi Mátyás jelent meg a Gyurcsány-charta alapításán. A liberális párt ügyvivője nemcsak ebben a kérdésben helyezkedett szembe pártja hivatalos álláspontjával. A politikus antidemokratikusnak nevezte a szakértői kormány felállításának tervét, noha az SZDSZ kizárólag erről hajlandó tárgyalni a szocialistákkal.

(hírTV)