A Magyar Közlöny 176. számában jelent meg a 1247/2010. (XI. 18.), Az egyes miniszterek feladat- és hatáskörének megváltozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat. A jogszabály értelmében az eddig két különböző tárcánál működő klímapolitikai és energetikai szakterület a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt egyesül.

A fenti jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keretein belül önálló klíma- és energiaügyi államtitkárság jön létre, amelynek vezetője Bencsik János államtitkár lesz. Az államtitkár munkáját két helyettes államtitkár segíti: Kovács Pál energiaügyekért felelős helyettes államtitkár és Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímaügyekért felelős helyettes államtitkár.

A két minisztériumban eddig külön-külön működő, az energiapolitika stratégiai megalapozásáért, illetve szabályozásáért felelős szakterületek összevonását, és az e szakterületekhez szorosan kapcsolódó a klímapolitika és zöldgazdaság-fejlesztés egységes irányítás alá szervezését az elmúlt hónapok tapasztalatai, a rendszer finomhangolásának igénye, valamint a 2011. január elsejétől induló soros magyar uniós elnökség miatti feladatok hatékony megoldásának szükségessége indokolta. Ezzel a lépéssel megvalósul a közvetlen együttműködés a szakmai részterületek között, ezáltal az elvégzendő feladatok a jövőben az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és a versenyképesség alapelveinek teljes körű figyelembevételével, egységes operatív irányítás mellett valósulhatnak meg.

Az klíma- és energiaügyi államtitkárság legfontosabb feladatai közé tartozik jelenleg Magyarország hosszú távú, 2030-ig szóló energiastratégiájának megalkotása, valamint a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv benyújtása az Európai Bizottság felé. E dokumentumok hosszú távon kell megalapozzák az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a fenntarthatóság, a gazdaságélénkítés és az energiaszegénység felszámolása alappillérekre épülő hazai energetikai és klímapolitikai célkitűzések ütemezett megvalósítását és Magyarország Európai Uniós vállalásainak teljesítését. E stratégiai irányvonalak mentén az elkövetkezendő húsz évben biztosítható a fenntartható fejlődés energetikai feltételeinek biztosítása, Magyarország kiegyensúlyozott energiaellátása, és a kapcsolódó beruházások, fejlesztések révén a foglalkoztatottság bővülése.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi infrastruktúra ügyekért felelős államtitkársága megszűnik, abból a közlekedési szakterület Völner Pál államtitkár irányítása alatt önálló államtitkárságként folytatja tevékenységét.