A médiatanács tagjai: Vass Ágnes, Kollárik Tamás, Koltay András és Auer Tamás.

A Parlamentben tartott ceremónián a házelnök azt mondta, az elmúlt másfél évtizedben sok minden felett eljárt az idő, sok minden megújulásra szorul. Kövér László úgy hangsúlyozta azt is, hogy a sajtó-, a vélemény-, a médiaszabadság két dolgot jelent: egyik oldalról az újságíróknak azt a lehetőségét, hogy a valóságot a maguk eszközeivel feltárják, de legalább ennyire fontos az emberek joga és lehetősége arra, hogy a valóságról a valóságot ismerhessék meg, hogy korlátok esélye és lehetősége nélkül hozzájuthassanak mindazokhoz az információkhoz, amelyek a bölcs és körültekintő döntéseiket mind a magánéletben, mind a közéletben megalapozzák. Kövér László azt mondta, reméli, hogy a médiatanács nem halmoz fel annyi problémát, mint korábban az ORTT.

A Médiatanács elnöke emlékeztetett arra, hogy jogelődjüktől, az ORTT-től mintegy 300 ügyet örököltek. Hamarosan dönthetnek lejáró és új rádiófrekvenciák elosztásáról. Azt is megtudtuk, hogy elképzelhető, talán retorzióra számíthat az egyik kereskedelmi televízió jelenleg futó kora esti szórakoztató műsora is.

Szalai Annamária úgy fogalmazott, az elavult, felelősséget nélkülöző, pazarló médiarendszert szeretnék megváltoztatni. Szerinte a társadalmi megrendelés, azaz a nézők vagy a hallgatók óhajai nem mindig teljesültek.

A jelenleg kizárólag Fidesz-delegáltakkal működő médiatanács egyik tagja, Koltay András szerint a média világában a szabadság a fő szabály, a hatóság csak közérdekű szempontokat érvényesíthet a jogalkalmazás során.

A parlament egyébként hétfőn kezdte tárgyalni a médiát és hírközlést szabályozó törvény módosítását. Ezek intézkednek arról, hogy állami tulajdonba kerüljön a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Szintén a törvényhozás előtt van az úgynevezett médiaalkotmány, azaz a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat.

A Krónika információi szerint a hétfőn létrejött Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma – Szalai Annamária, a Médiatanács elnökének javaslatára – legkésőbb jövő héten megválasztja a közszolgálati médiumok új vezetőit. Szalai Annamária azt mondta, mindegyik médium élére két-két tagot fog javasolni. A Médiatanács elnöke azt reméli, hogy november elsején ők már munkába is állhatnak.

(Forrás: mr1-kossuth.hu)