Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (k) szentmisét celebrál a felújított dunaszigeti Jézus Szíve-templomban 2021. november 7-én.
Hirdetés

Soltész Miklós azt mondta, hogy a neomarxizmus ma is itt van közöttünk. „Látjuk, hogy ésszerűtlen gondolatokkal” hogyan tesznek tönkre világokat, az energiapolitikát és ennek következtében hogyan fogják újra elszegényíteni a világot, mint ahogy ezt tették az elődeik is – fogalmazott.

„Közöttünk vannak azok is, akik a gender- és LMBTQ-ideológiával főleg a fiatalokat mérgezik, azok lelkét akarják elvenni” – figyelmeztetett.

„Nekünk meg kell, hogy legyen a válaszunk” – szögezte le, hozzátéve, hogy ez a válasz a kétezer éves keresztény tanítás, amely egyebek mellett túlélte az ókori keresztényüldözést és a szovjet kommunista rendszert is.

A kérdés az, hogy a pusztítás mértéke, főleg a lelkekben, mekkora lesz – mondta.

Korábban írtuk

Soltész Miklós kiemelte, hogy a keresztény tanítást nem elég az egyházi vezetőknek továbbadni, az mindenkinek a feladata.

„Ezt a felelősséget ebben a nehéz időszakban merjék vállalni” – szólított fel.

Hozzátette, hogy a kormány ehhez meg tudja adni a lehetőséget, „talán többet is, mint ami szokásos”, legyen az templom, iskola, vagy szociális intézmények építése.

Azonban, hogy mindez „lélekkel, erővel és a kereszténységgel megteljék, az mindenkin múlik” – hangoztatta az államtitkár.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A felújított dunaszigeti Jézus Szíve-templom 2021. november 7-én.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében a mai Dunasziget történetét elevenítette fel.

Kiemelte, hogy a szigetközi településen a „mesterségesen összefércelt településrészek nehezen nőttek egybe, mind fizikailag, mind lelkileg”.

Felidézte, hogy a falu temploma 1940-ben épült, a torony az 1960-as években, a toronysisak pedig 1982-ben készült el.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a település történetének új állomásához, a fizikai és lelki építkezés állomásához érkeztek a dunaszigetiek azzal, hogy a Jézus Szíve-templom megújulhatott.

A templom a település lakóinak együvé tartozását is szimbolizálja – mutatott rá.

Elmondta, hogy több egyházi támogatás és pályázat révén kicserélték a tetőt, kiépítették a vízelvezetést, felújították a villanyhálózatot és kívülről lefestették.

A megújított templomot Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg, majd szentmisét mutatott be.

A püspök homíliájában az adakozás fontosságáról beszélt.

„Sokat adni öröm, de az igazi öröm akkor kezdődik, amikor azt is meg tudom osztani mással, amire nekem is szükségem lenne” – fogalmazott.

Farkas István piarista szerzetes elmondta, hogy a Jézus Szíve-templom mintegy hetvenmillió forintból újult meg.