Ha az Országgyűlés elfogadja 2011. január 1-től léphet életbe az a törvény, amely megtiltja, hogy egyszerre lehessen politikus parlamenti képviselő, illetve polgármester, vagy önkormányzati képviselő – értesült a Független Hírügynökség szocialista politikusoktól.

Az átmenetre a szocialista frakcióülésen szombaton az a megállapodás született, hogy a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokon még elnyerhetnek több posztot is politikusok, azonban 2011-től az esetleges időközi választásokon már nem lehet polgármester, vagy önkormányzat képviselő egyszerre parlamenti honatya. 2010-től is csak úgy, hogy a két megbízatása közül csak az egyik után járó fizetést veszi fel. Először a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választásokon zajlanak majd az új rendszer szerint.

Az ezekről szóló törvényjavaslatokat várhatóan hétfőn nyújtják be a parlamentnek, azonban ezzel párhuzamosan folytatódnak az ötpárti egyeztetések is a miniszterelnök 8 pontos tisztasági csomagjáról, és ha itt megegyezés születik, akkor aszerint módosíthatják a törvényjavaslatokat.

A Független Hírügynökség szerint a szombati frakció ülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nyitóbeszéde után nem szólt hozzá a vitához.

„Nem veszünk részt ebben a bohózatban”

Bár a részvétel kötelező volt, több képviselő már előre jelezte, azért nem megy el, mert nem kíván részt venni a bohózatban. A hírTV információi szerint a 38 szocialista polgármester-képviselő többsége nem jelent meg az MSZP rendkívüli frakcióülésén.

Karsai: „Látszat-demokrácia és ingyencirkusz”

Látszat-demokráciának és ingyencirkusznak nevezte a mai frakcióülést és Gyurcsány Ferenc küzdelmét, javaslatának elfogadtatására Karsai József. Battonya szocialista polgármestere, aki már korábban is ellenezte az összeférhetetlenségi pontot, azért nem ment el a mai frakcióülésre, mert nem tartja összeférhetetlennek polgármesteri és képviselői tisztségét. Karsai József szerint Gyurcsány Ferenc már régóta kidolgozta javaslatát, csak a Zuschlag-ügy kirobbanására időzítette annak nyilvánosságra hozatalát.

(hírTV, FH)