Magasak az árak többek között Hollandiában, Görögországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában.

Hirdetés
Fotó: hirado.hu

Jól látható, hogy az uniós tagállamok között a 95-ös benzin ára hazánkban a legalacsonyabb, míg a gázolaj csak Máltán olcsóbb, mint Magyarországon.

Szakértők szerint kifejezetten óvatos és optimista a korábbi, 700–800 forintos üzemanyagárra vonatkozó becslés, ha életbe lép az Európai Bizottság javaslata az orosz olaj embargójára. Az előzetes számítások ugyanis csak azt veszik alapul, hogy amennyiben Oroszország helyett máshonnan vennénk az olajat, akkor az milyen benzinárat okozna. Ha azonban Európa bevezeti az embargót, akkor a Brent típusú kőolaj ára az egekbe szökik. Ennek következtében könnyen előfordulhat, hogy Európában négy számjegyű lesz az üzemanyagok ára – olvasható az oldalon.

Ha tehát életbe lépne az Európai Bizottság javaslata az orosz olaj embargójára, az üzemanyagárak még tovább emelkednének, ami a gazdaság minden területén óriási károkat okozna.

Korábban írtuk

– Akár ennél a 700-800 forintos üzemanyagárnál is magasabbakkal szembesülne Európa – mutatott rá korábban a Századvég vezető közgazdásza az M1-en. Szakáli István Loránd emlékeztetett arra, hogy az orosz kőolajat érintő brüsszeli szankciótervezet már az idei évben nagy változások elé állítaná Európát.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.