Egy hét alatt összesen 2,2 millió forint büntetést róttak ki több mint négyszáz patikára – értesült a Napi. A gyógyszertáraknak január óta kötelező a paciensek jogviszony-ellenőrzése. Ennek végrehajtását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) figyeli, elmulasztását pedig pénzbírsággal bünteti.

Információink szerint a bírság mindössze az április 16-23. közötti időszakra vonatkozik. Jóllehet az év eleje óta kötelező volt a taj-kártyák kontrollja, ám a különböző technikai problémák miatt ez volt az első hét, amikor már nemcsak ellenőrzött, de büntetett is az OEP.

A patikusok pozitív diszkriminációról beszélnek, utalva a kormány megbízottjaként tárgyaló Székely Tamás és a háziorvosok között múlt héten kötött megállapodás egyik pontjára. Eszerint a háziorvosokat nem csak büntetik a kontroll elmulasztása miatt, kontrollonként 50 forinttal jutalmazzák is őket.

A patikákra kirótt bírság összege átlagosan alig több mint 5 ezer forint, ám a csőd szélén egyensúlyozó, jellemzően vidéki kispatikákra végső csapást mérhet az újabb szigorítás. Ráadásul a szoftver pontatlansága miatt hibáztak – állítják.

A gyógyszerészek azonban nem csupán ezt sérelmezik. Nem tudják, mi lett a sorsa annak a 3 milliárd forintnak, amelyet – úgy tudni, egy tavaly őszi kormányfői döntés alapján – közöttük osztottak volna szét a kieső bevételek pótlására.

Horváth Ágnes egyik utolsó miniszteri intézkedéseként szorgalmazta azon patikusok (és patikák) jutalmazását, amelyek az úgynevezett generikus készítmények irányába terelik a betegeket. Értesüléseink szerint ez a pluszpénz egyelőre azért várat magára, mert míg az egészségügyi tárca valamennyi referenciakészítmény után díjazta volna a gyógyszerészt, addig a Pénzügyminisztérium csak akkor jutalmazna, ha a drága, originális szer helyettesítéseként adja a generikumot, vagyis ha a patikus kimutathatóan spórol a kasszának. Úgy tudni, a gyógyszerészek írásban kérik Székely Tamás szakminisztertől a szerintük súlyos helyzet mielőbbi orvoslását.

Mikola: Fizessék vissza a 2,2 milliót a patikusoknak

Jogtalanul bírságoltak meg 2,2 millió forinttal egy hét leforgása alatt 400 patikát. Mint azóta kiderült, a szoftver volt a hibás, a pénzből azonban semmit sem látnak viszont a patikusok – jelentette ki Mikola István. A politikus támogatja a pénztártörvény visszavonását.

Egy hét alatt lerohanták és megbírságolták a gyógyszerészeket, mert állítólag nem ellenőrizték a betegek TAJ-jogosultságát – emlékeztetett Mikola István a közelmúlt eseményeire. Ez főként a vidéki, létükért küzdő kis gyógyszertárakat sújtotta – mutatott rá a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa -, ahol már néhány ezer forintnyi büntetés kifizetése is komoly problémát jelenthet, arról nem is beszélve, hogy az eljárás megalázó a gyógyszerészekre nézve.

A képviselő hozzáfűzte: azóta pedig az is kiderült, hogy nem a gyógyszerészek hibáztak, hanem az Egészségbiztosítási Pénztár, s az a szoftver, amit a gyógyszerészek kötelesek alkalmazni a termékek kiadásakor. Ugyanis nem tesztelték kellőképpen a programot, s így egy hibás szoftvert engedtek rá a gyógyszerészekre – mondta a politikus. Ezért ebben az esetben egy megoldás maradt: mivel rossz volt a szoftver, a minisztériumnak be kell látnia, hogy hibázott, és a 2,2 millió forintot vissza kell fizetnie a patikusoknak – olvasható a Fidesz honlapján.

Mikola István felhívta arra is a figyelmet, hogy a gyógyszerészek várják a Horváth Ágnes által még korábban megígért 3 milliárd forintnyi támogatást is, amit a többszörös forráselvonások kompenzálására folyósítana számukra a szaktárca. Ezt azok a patikusok kapnák meg, akik sikeresek voltak az olcsóbb készítmények terjesztésében. (Vagyis rá tudták venni a betegeket, hogy a hasonló hatóanyagú, de drágább készítmények helyett az olcsóbb gyógyszereket vásárolják meg.) A fideszes honatya kijelentette: az eljárás, ami alapján kiválasztják a támogatásra érdemes patikákat, szakmailag megkérdőjelezhető, a gyógyszertáraknak azonban nagy szükségük van erre a pénzre, ezért a minisztériumnak ki kell fizetnie azt – szerepel a legnagyobb ellenzéki párt portálján.

Ezt követően Mikola István leszögezte: a kormánynak mindenképpen vissza kell vonnia a pénztártörvényt, így a Fidesz minden erre irányuló törekvést támogatni fog. Azért, hogy az egészségügy területén bármilyen fejlesztést végre lehessen hajtani, először meg kell semmisíteni ezt az elő nem készített, átgondolatlan törvényt – hangsúlyozta a képviselő.

(napi.hu, HírTv)