Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A hangfelvételen, amely még az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás második fordulójakor készülhetett, Karácsony Gergely szokatlan őszinteséggel, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét idézően gyalázza saját szövetségeseit, az MSZP és a DK politikusait. Karácsony Gergely szerint Zugló azért járna jól Horváth Csaba polgármesterségével, mert Horváth kontrollálni tudná az ottani erős szocialistákat, akik egy olyan polgármesterjelöltet indítanának a kerületben, „aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent”. „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni” – érvel Horváth Csaba zuglói polgármester-jelöltsége mellett. Tüttő Katáról, aki az ellenzék közös polgármesterjelöltje az V. kerületben, azt fejtegeti, nem tudta, hogy „vannak ügyei” a Belvárosban, illetve későn tudta meg, pedig indulhatott volna XII. kerületben is. Tóth Csabáról, az MSZP zuglói elnökéről pedig azt mondja, mindig is rossz viszonyban voltak. Beszélgetőtársa megkérdezi, igaz-e, hogy megfenyegette a családját, mire Karácsony Gergely így felel: „Ne viccelj. Többször.” A DK-s Gy. Németh Erzsébetről, az ellenzék közös XVII. kerületi polgármesterjelöltjéről is kendőzetlenül kifejti véleményét, miszerint esélye sincs győzni a választásokon.

Egymást ásnák el

Karácsony Gergely a felvételen önmagát egy tehetetlen bábként jellemzi: „az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, akkor Gergő, akkor menj…” Kiderült az is, hogy a programalkotással kapcsolatban szabad kezet kapott a szocialistáktól, de vannak területek, amelyekbe nincs beleszólása. Azt is megemlíti, „eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett”. A végén hozzáteszi: „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak.” Ezzel arra utalt, hogy ha elvesztette volna az előválasztást Kálmán Olgával szemben, Zuglóban sem lett volna maradása, kegyvesztetté vált volna a szocialistáknál.

Karácsony Gergely a kiszivárgott hangfelvételre a rá jellemző ügyefogyottsággal reagált, ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatója egyetlen igaz mondatot nem tartalmazott. Azt állítja, a felvétel – amelyet nem mellesleg egy liberális portál, a 444.hu hozott nyilvánosságra – manipulált és törvénytelenül készült, ezért feljelentést tesz. Szerinte a Fidesz annyira fél az ellenzéki egységtől, hogy most már titkosszolgálati eszközöket is bevet, ami azért meglepő, mert a 444.hu köztudottan ellenségesen viszonyul a Fideszhez.

Az a szabadkozása is nehezen hihető, hogy fogalma sincs, kivel beszélgetett. Ha ez igaz lenne, az is csak az alkalmatlanságát bizonyítaná, hiszen milyen főpolgármester lenne egy olyan politikusból, aki nem emlékszik rá, kinek mit mondott? Természetesen tagadta, hogy Tóth Csaba megfenyegette volna, és kiállt Gy. Németh Erzsébet mellett, miszerint most már nem úgy gondolja, hogy esélytelen.

A sajtótájékoztató legsúlyosabb hazugsága az volt, amikor azzal mentegetőzött, hogy a felvételen semmi olyan nem hangzott el, amit ő korábban ne mondott volna. A végén az ellenzéktől megszokott alpári stílusban üzent azoknak, akik őt meg akarják félemlíteni: kidob mindenkit, „mint macskát szarni”. Karácsony Gergely azt állítja, örül annak, hogy nyilvánosságra került a felvétel, mert legalább kiderült, hogy még magánbeszélgetésben sem tolerálja a korrupciót. Honnan is ismerős az, amikor egy politikus őszinte igazságbeszédnek próbálja beállítani a lelepleződését?

Tóth Csaba az ATV riporterének nyíltan letagadta, ami a hangfelvételen egyértelműen elhangzik. Sajátos értelmezése szerint Karácsony Gergely „sehol nem állítja, hogy ő bármikor megfenyegette volna”. A kérdésre, hogy rossz viszonyban voltak-e egymással, úgy felelt, hogy egy „politikai együttélés” vitákat feltételez, és az lenne a baj, ha ezek nem lennének. A hangfelvételről még annyit mondott, hogy az bárhol, bármilyen módon készülhetett, és ezért „azzal nincsen dolgunk”.

Másképp gondolja ezt Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője, aki megerősítette a felvételen elhangzottak valódiságát.

„Gergő nekem is többször emlegette, hogy Tóthék megfenyegették, az ominózus tudjuk, melyik óvodába jár a gyerekedet emlegette többször is. Engem, minket is többször megfenyegetett Tóth valamelyik embere, úgyhogy sosem kételkedtem Gergő állításában. Gergő az elmúlt években kifejezetten tartott Tóthtól, ezért engedett át minden általa is jól ismert korrupciós ügyet, ingatlaneladást, közbeszerzést, parkolást, és hallgatott róluk, akár a sír” – írta ki Várnai László a közösségi oldalára. Hozzátette, az „elásnak Zuglóban” kifejezés sem költői metafora, utalva ezzel Sápi Attila MSZP-s zuglói képviselő három évvel ezelőtti eltűnésére. A 43 éves politikus 2016 januárjában melegítőben, sportcipőben elindult valahova otthonról, azóta nem tudni róla. 2017-ben az eltűnési ügyet már gyilkossági nyomozók vették át, akik idén azt nyilatkozták, a képviselő vélhetően már nincs életben. „A képviselő Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem hogy beszéljen” – mondta Várnai László.

Karácsony Gergely és Tóth Csaba közös fotóval üzent, hogy frigyük szent és megbonthatatlan. Nem tudni, hogy a fotóarchívumból ásták-e elő, vagy gyorsan összeálltak ölelkezni, mindenesetre a beállított képről akkor is süt az őszintétlenség, ha régi, hiszen Karácsony Gergely már 2012-ben bevallotta, hogy jobban utálja a szocikat, mint a Fideszt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, titkosszolgálati akció helyett inkább arról van szó, hogy az MSZP és a Párbeszéd politikusai felveszik az egymás közötti beszélgetéseket. Hozzátette, maffiaviszonyok jellemzik a baloldalt. Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz 28. tisztújító kongresszusán reagált az ügyre. „Egy ideig úgy tűnhetett, az ellenzék elásta a belső harcok csatabárdját, az elmúlt két nap óta azonban a vak is látja: valójában inkább egymást ásnák el, azt is mondhatnánk, a jó zuglói szocialista párját ritkítja” – mondta Orbán Viktor.

Szabó Tímea vasárnap – a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után három nappal – sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a felvétel a Képviselői Irodaházban, a Párbeszéd elnökségi ülésén készült. A Párbeszéd társelnöke bejelentette, tiltott adatszerzés bűncselekménye miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki, nemzetbiztonságilag védett intézményben hogyan rögzíthették és szivárogtathatták ki a hangfelvételeket.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Karácsony Gergely, Soproni Tamás VI. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt (Momentum), Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt (DK) és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke

Karácsony Gergely stábja három napig gondolkodott azon, hogyan lehetne ebből a kínos ügyből úgy kijönni, hogy mártírnak és áldozatnak mutassák magukat. Csak az a probléma, hogy a balliberális oldalról jövő hangfelvételekről eddig mindig az derült ki, hogy az ő soraikban kell keresni a felvétel készítőjét és kiszivárogtatóját. Mint ismeretes, 2017-ben is kikerült egy felvétel, amelyen Karácsony Gergely a következőket mondja: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.” Kiderült, hogy a felvételt az Együtt elnökségi tagja, Berkecz Balázs készítette és tette fel az internetre. Kíváncsian várjuk, mi lesz Karácsony Gergelyék következő verziója. Még az is lehet, hogy azzal állnak elő: a beszélgetés közben maga Orbán Viktor tartott fegyvert Karácsony Gergely fejéhez, hogy valljon be mindent.

Teljesíthetetlen ígéretek

Karácsony Gergely mellébeszélését – miszerint semmi olyan nem derült ki, ami korábban ne hangzott volna el – úgy módosítanánk, hogy semmi olyan nem derült ki a jelleméről, amit eddig ne tudtunk volna róla: abszolút alkalmatlan, könnyen irányítható, akaratgyenge, a fővárost nem ismerő, szakmaiatlan politikus. Kiderült, ha a budapesti kerületeket egy vaktérképen kellene elhelyeznie, elég súlyos gondban lenne. Amikor év elején a terveiről kérdezték, úgy válaszolt, nagyon fontosak az észak-pesti, többek között a csepeli fejlesztések.

– Én konkrétan az észak-pesti fejlesztésekről beszélek. Az egész csepeli fejlesztés a Galvani híddal – mondta magabiztosan, majd amikor a riporter jelezte neki, hogy Csepel a főváros déli részén található, akkor sem fogta fel, miért javították ki. Hasonlóan megmosolyogtató volt az a nyilatkozata, amivel a Nemzeti Múzeumot a Városligetbe helyezte át, szó szerint így: „A Nemzeti Múzeum épülete egy olyan brutális épület egy park közepén, amit nagyon nagy őrültségnek gondolom ezt a projektet.”

Talán egy vidéki általános iskolás diák is tudja, hogy a Nemzeti Múzeum a Múzeum körúton van. De legyünk megértőek, Karácsony Gergely bizonyára a Néprajzi Múzeum új épületére gondolt, amelyet a Liget Budapest Projekt részeként építenek a Városligetben. Hogy mi a közös a Galvani hídban és a Néprajzi Múzeum új épületében? Az, hogy főpolgármesterként mind a két állami beruházást leállítaná. Már önmagában az is visszás, hogy egy főpolgármester-jelölt azzal kampányol, ha megválasztják, beruházásokat, fejlesztéseket állít le. Lelke rajta. A nagyobb baj az, hogy Karácsony Gergely hazudik, ilyesmihez ugyanis nincs joga egy főpolgármesternek.

– Aki főpolgármesteri ambíciókkal a háta mögött azt mondja, hogy ő állami területen állami beruházásokat meg tud akadályozni, az nem mond igazat. Vagy becsapja a népet, vagy teljesen tájékozatlan – mondta el erről véleményét Tarlós István egy interjúban.

Rendre olyan ígéreteteket tesz, amelyeket főpolgármesterként nem tudna megvalósítani, mert nem tartoznak a főváros hatáskörébe. Karácsony Gergely megválasztása esetén azt ígéri, az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatja. Arról is Tarlós Istvánnak kellett felvilágosítania, hogy az ingatlanadóztatás kerületi hatáskör.

– Mit üzen a választópolgároknak egy olyan ígéret, amely nem pusztán nemtelen bujtogatás, de hiába nyer az ígérgető, még csak hatalma sem lesz hozzá? Nos, aligha kormányzóképességet. Már csak az a kérdés: ha Karácsony Gergely ennyire hisz a Tiborcz-adóban, vajon miért nem vezette be Zuglóban, ahol joga is lett volna hozzá? Öt év nem volt rá elég? – fejezte ki értetlenségét a főpolgármester.

Karácsony Gergelynek ezzel kapcsolatban is volt egy szerencsétlen akciója, amikor sárga csekkekkel felszerelkezve Rogán Antal háza elé vonult, arra utalva, hogy főpolgármesterként majd jól meg­adóztatja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét. Karácsony Gergelynek több keresnivalója lett volna az Apró-villa előtt, ugyanis Rogán Antal csak bérli a házat, nem ő a tulajdonosa.

Kínos pillanatok

Kampányának eddigi legkínosabb pillanata az volt, amikor a Hajógyári-sziget K hídja előtt tartott sajtótájékoztatót a szigeten folyó „ingatlanmutyiról.” Karácsony Gergely azon háborgott, hogy a hidat egy sorompóval zárták le, amelyre latin és cirill betűkkel is kiírták, hogy Stop. „Elzárták a szigetet az emberektől, hogy a titkos, bűnös üzelmeiket zavartalanul folytathassák” – gondolhatta Karácsony Gergely, és összecsődített egy sajtótájékoztatót, és megígérte, a választások után azonnal eltávolítják a sorompót, visszaadva az Óbudai-szigetet a budapestieknek. Nos, ezt az ígéretét sem tudja majd teljesíteni, ugyanis a sorompót már két nap múlva eltávolította a szigeten dolgozó filmes stáb. Karácsony Gergely tehát egy filmdíszlet miatt csapott patáliát. Bár ez gyorsan kiderült, mégsem érezte úgy, hogy a tévedésért elnézést kellene kérnie. Mindenesetre a sajtótájékoztató felvételét leszedték a közösségi oldaláról. Bús Balázs, a III. kerület polgármestere alaposan helyretette Karácsonyt azzal, hogy felhívta a figyelmet: a Hajógyári-szigetet 2006-ban Karácsony Gergely elvtársai adták el egy izraeli befektetőnek kaszinóépítés céljából, 2014-ben az Orbán-kormány vásárolta vissza a magyar állam javára.

A zöldpolitikus szerepében tetszelgő Karácsony Gergely mindig is büszke volt arra, hogy alig használ autót, inkább biciklizik vagy a tömegközlekedést veszi igénybe. Amikor az ATV riportere megkérdezte tőle, tudja-e, hogy a 200 E busz merre közlekedik, Karácsony Gergely zavartan azt válaszolta, hogy az egy pótlójárat lehet. A műsorvezető felvilágosította, hogy ez a repülőtéri járat, amire azt válaszolta mosolyogva, hogy azzal nem utazik sokat. Nem is az a felháborító, hogy nem tudja, melyik vonalon közlekedik a 200 E, hanem az, hogy az „E” jelzés miatt pótlójáratnak minősítette. A főváros irányítására aspiráló politikusnak illene tudnia, hogy az „E” jelzéssel közlekedő autóbuszok gyorsított járatok. Hasonlóan nagy égés volt a baloldali főpolgármester-jelöltek vitájában az, amikor megkérdezték tőle, mennyi fizetett parkolóhely van Budapesten. Karácsony Gergely szerint 40-50 ezer, csakhogy a valóságban ennek több mint a kétszerese, azaz 112 ezer.

Elengedték a kezét

Karácsony Gergely szórakozása, hogy járja a kerületeket, és próbálja bizonygatni, hogy Tarlós István vezetése alatt a kerületek semmit nem fejlődtek. Ilyen célból látogatott el nyáron Csepelre is, ahol egy videóban arról beszél, hogy a felvételen látható panelházakat még 2010 előtt újították fel, utalva arra, hogy a fideszes városvezetés alatt 2010 óta nem történik semmi.

Karácsony Gergely itt is pofára esett, ugyanis a szóban forgó Lottó-házat a Google StreetView 2013 májusában, pont felújítás közben fotózta le, az interneten most is ez a kép látható. Ráadásul a videóban több olyan panelház is feltűnik, amelyet szintén 2010 után újítottak fel.

Mint kiderült, nemcsak a fővárosban, de az általa vezetett kerületben is idegenként mozog. Horváth Csabával kampányvideót készített az Örs vezér terén, ahol Zugló ellenzéki polgármesterjelöltje azon kesereg, hogy a főváros nem gondoskodik a tér akadálymentesítéséről. Ekkor Karácsony Gergely hozzáteszi, szerették volna az aluljáróhoz vezető lépcsőt saját forrásból megcsináltatni, de nem kaptak rá engedélyt a fővárostól. Mivel a tulajdoni lap szerint az Örs vezér tér a kerület tulajdonában van, Karácsony Gergely úgy vezette öt évig Zuglót, hogy fogalma nem volt róla, az Örs vezér tér állapotáért valójában ő a felelős.

Karácsony Gergely a hangfelvétel kiszivárgása előtt is többszörösen bizonyította alkalmatlanságát, és ezt már az ellenzék egy része is így gondolja. A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala teljes mértékben beleillik a balliberálisok módszereibe, és egyértelműen jelzi, hogy Karácsony Gergely kezét már saját elvtársai is elengedték. Sőt az ellenzéki egyeduralomra törő Gyurcsány Ferenc és a DK soha nem is állt mögötte, hiszen nekik nem érdekük Karácsony Gergely és az MSZP megerősödése. Ők már a 2022-es választásra készülnek, és mint látjuk, a hatalomért egymást is elásnák.