Február másodikán a 12. eset után találkozott az országos rendőrfőkapitány a bankszövetség vezetőivel. Akkor elkezdték az egyeztetéseket. Szó volt rendőrségen jelzőrendszer kiépítéséről, több kameráról és más biztonsági intézkedésekről.

Jakab Péter, a bankszövetség bankbiztonsági bizottságának elnök azt mondja, folyamatos a szakmai egyeztetés a rendőrséggel arról, hogy milyen új védelmi megoldásokat célszerű bevezetni a pénzintézeteknél. Elindult a támadási adatbázis projektje is: bankfiókok megtámadása esetén a rendőrség közvetlenül ebből az adatbázisból informálódhat. Folyamatos egyeztetés van a Bankszövetségen belül a pénzintézetek között is. Egyebek között több kívülről érkező szakértőtől, feltalálótól érkezett javaslatot értékelnek – tette hozzá Jakab Péter.

Németh Ágnes az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: vannak elvárások, lehetnek javaslatok, de a bankok biztonságáért elsősorban a tulajdonosok a felelősek. Egy-egy bankrablás esetén a rendőrök mindig értékelik azt, hogy miként lehetett volna elkerülni a támadást. Azt azonban nem tehetik kötelezővé, hogy a bankok beépítsék ezeket a biztonsági előírásaik közé.

(MR)