A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint a következő tíz évben meg kellene duplázni a reálbéreket, ezzel is javítva gazdasági versenyképességünket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Parragh László úgy látja, az előttünk álló négy év legfontosabb feladata, hogy a fenntartható gazdasági növekedéssel párhuzamosan érezhető legyen a fejlődés a társadalom minden szintjén, a magánember is érezze a gyarapodást.

Úgy véli, mindehhez javítani kell a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességét is. Ehhez nyilvánvalóan szükség van a technológiai fejlesztésre, de ma már a versenyképesség javításának valódi korlátja a jól képzett szabad munkaerő hiánya.

Az utóbbi években a munkaerő-piaci helyzet megváltozott, szögezte le a kamara elnöke. A szakképzett munkaerő hiánya minden ágazatban kikényszerítette a béremeléseket. Ez várhatóan a jövőben is így lesz. Az adó- és járulékpolitikával, a bürokratikus terhek csökkentésével, a termelékenységet javító eszközfejlesztésekkel, jobb munkaszervezéssel elő lehet és elő is kell teremteni a fedezetet a béremelésekre. A vállalkozások számára a képzett munkaerő megszerzése és megtartása lehet az egyetlen módja versenyképességük megtartásának, javításának.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével készült interjú a Demokrata május harmadikai számában olvasható – bővebb tartalomért kattintson ide!

(demokrata.hu)