Engedett a kormány. Összességében több pénzt kapnak a kórházak, mint amennyit kértek. Ez derül ki az aláírt megállapodás-tervezetből. Az intézményeknek még októberben átutalják a miniszter által már korábban is felajánlott négy és fél milliárd forintot. Decemberben várhatóan további hat milliárd forintos kiegészítést kapnak a jövő évi költségvetés terhére ezen felül januárban plusz egy havi finanszírozáshoz jutnak az intézmények. Ez utóbbi 35-40 milliárd forint. A kórházak korábban összesen huszonöt és fél milliárd forintot kértek.

Arra a kérdésre, hogy miként lesz forrás minderre a jövő évi költségvetésben, Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, módosítani kell a tervezetet a jövő évi költségvetést, egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy milyen sorrendben fizetik ki az összeget.

A Kórházszövetség szerint megnyugtató és elfogadható az ajánlat. A végső megállapodásig, amit jövő szerdán írnak alá, a kórházak felfüggesztik a tiltakozó akciósorozatukat – mondta Csiba Gábor, a stratégiai szövetség vezetője. A zöld zászlók maradnak, a megállapodás pillanatában lehúzzák a zöld zászlókat – tette hozzá.

Novembertől változik a kórház-finanszírozás módja is, eltörlik a Székely Tamás által áprilisban bevezetett rendszert és visszatér a korábbi szisztéma, vagyis az úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát.

(MR)