Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

A 2022/23-as tanévben 570 intézmény regisztrált a programba, ebből már 473-ban 521 iskolaőr teljesít szolgálatot. Igény azonban jóval többre volna. A tapasztalat szerint ugyanis ahol van iskolaőr, ott javul a rend. A 2020/21-es tanévben 335 esetben volt szükség intézkedésre, a 2021/22-esben már csak 162 esetet regisztráltak. A két év alatt összesen 49 alkalommal alkalmaztak testi kényszert, bilincset háromszor, rendőrbotot egyszer, gázspray-t viszont soha. Intézkedésnek minősül a felszólítás és az igazoltatás éppen úgy, mint az egészségügyi segítségnyújtás is. Jelenlétük sokrétű hasznát példázza Viktor története, akit tavaly az év iskolaőrévé választottak, amiért gyors közbelépésével megmentette egy tanár életét.

– A 2020-as iskolaév elején Komlón voltam szolgálatban. Egyik nap sikítást hallottam, egy idős tanárnő a tanteremben összeesett, a földön fekve találtam rá. Szóltam, hogy értesítsék a mentőket, majd ellenőriztem a légzését és a szívverését. Az életjelek gyengék voltak, azonnal megkezdtem az újraélesztését, szívmasszázst alkalmaztam, amíg a mentők kiérkeztek – meséli.

Viktort mindig is vonzotta a rendvédelmi pálya, de eddig nem volt lehetősége ezen a területen elhelyezkedni, korábban raktárosként dolgozott, illetve két évet töltött Angliában. Az iskolaőrség megalakulása után azonnal jelentkezett, most Pécsváradon teljesít szolgálatot egy speciális igényű gyermekek számára fenntartott középiskolában. Korábban két másik iskolában is dolgozott, így alaposan ismeri a helyzetet, elmondása szerint jelentős mértékeben visszaszorultak az erőszakos cselekmények a környék iskoláiban, a tanárok és a szülők visszajelzéseiből pedig úgy érzi, hogy alapvetően örülnek a jelenlétének.

– Ügyesen felkészítettek minket. Korábban egyszer-egyszer volt összetűzés diák és diák között, egy ideje megszűntek, van visszatartó ereje az egyenruhának – magyarázza Viktor.

Korábban írtuk

Gubinyi Attila alezredes elmondása alapján szabálysértés és bűncselekmény esetében is el kell járniuk az iskolaőröknek, gyakran vesznek el a gyerekektől közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket.

– Jellemzően bicskát, kést, de bokszer és gázspray vagy petárda is került már elő. Ezeket átadják a kiérkező rend­őröknek – tudjuk meg Gubinyi Attilától. Egyes problémás iskolákban az iskolaőrök találtak már kábítószert is gyerekeknél.

Leggyakrabban garázdaság – ez főként verekedést jelent – és lopás miatt kell intézkedniük. A munka hatékonysága jórészt az iskolaőrök felkészültségén, emberi minőségén múlik, a jelölteknek éppen ezért komoly pszichológiai és egészségügyi szűrésen kell átesniük. A jelentkezés feltételei közé tartozik a büntetlen előélet, minimum középfokú iskolai végzettség, állandó magyarországi lakcím, megfelelő egészségi, fizikai és pszichikai alkalmasság.

– Az iskolaőröknek képesnek kell lenniük a gyermekekkel, a tanárokkal és a szülőkkel is szót érteni, jó kapcsolat kialakítani. Megfelelő kommunikációs készséggel sok konfliktus megelőzhető vagy kezelhető mederben tartható – mondja Gubinyi Attila.

A szükséges speciális készségek elsajátítása érdekében a jelöltek háromhetes képzésen vesznek részt. A sikeres vizsgák után állhatnak szolgálatba, a szolgálati idő alatt pedig további képzési modulokat kell teljesíteniük az iskolaőröknek.

Az iskolák maguk jelzik az igényüket a tankerületnek vagy a szakképzési centrumnak, hogy szükségük van iskolaőr jelenlétére, a kéréseket pedig a központok továbbítják a Belügyminisztériumhoz. Az ORFK a megyei rendőr-főkapitányságokkal együttműködve megvizsgálja, hogy tudnak-e küldeni valakit az adott iskolába, vagy van-e rá esély, hogy rövid távon kiképezzenek egy alkalmas személyt, aki aztán szolgálatba állhat. Amennyiben nem találnak jelentkezőt, úgy az iskola várólistára kerül. Egyre több iskola szeretne csatlakozni a programhoz, a szülők és az intézmények részéről is megerősödött a bizalom. Folyamatos a toborzás, az idei nyár folyamán több mint száz új jelentkezőt képeztek ki, és már meg is kezdték a szolgálatot.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Gubinyi Attila

– A diákok szabálykövetőbbek lettek, a tanárok örülnek, hogy van, aki segítsen nekik, a szülők sokkal nyugodtabbak, keresik az olyan iskolákat, ahol az iskolaőrnek köszönhetően nagyobb biztonságban tudják a gyereket. Előfordul persze ellenállás is, ezek jellemzően azok az esetek, amikor a szülők kikérik maguknak, hogy az ő gyerekük miatt volna szükség egyenruhásra az iskolában – magyarázza Gubinyi Attila.

Gyakori, hogy az iskola diákjai és a tanári kar annyira összeszokik az iskolaőrrel, hogy a ballagó osztály kéri, az őr is szerepeljen a tablón, a kisebbek rajzokat készítenek neki, vagy a diákok kérik, hogy kísérje el őket biciklitúrára.

– Az iskolaőrség bevált – összegzi a szakmai tapasztalatokat Gubinyi Attila.

Az iskolaőr a jelzőrendszer része, napi kapcsolatban van a gyerekekkel, több esetben előfordult már, hogy egy diák családon belüli erőszak vagy más bűncselekménnyel miatt tett panaszt. Az iskolaőr ilyenkor igyekszik maximálisan figyelembe venni a gyermek érdekeit, és a pedagógusokkal együttműködve keresi a megoldást: ha kell, pszichológushoz, szociális munkáshoz irányítja a diákot, ha pedig rendőri intézkedés szükséges, akkor a rendőrséget értesíti.

A területi eloszlás egyenetlen: Borsodban 90 intézmény csatlakozott a programhoz, a megyében 108 iskolaőr teljesít szolgálatot, Csongrádban csupán hét, Győr-Moson Sopronban 23 iskola vesz részt a programban. Főleg Észak- és Kelet-Magyarország megyéi, Borsod, Nógrád, Pest, Szabolcs, Hajdú-Bihar megye iskolái igényelték nagyobb számban, de Somogy és Baranya megyében is több helyütt jelen vannak az iskolaőrök. A megyei rendőr-főkapitányságok mindig igyekeznek az adott iskola közelében lakó iskolaőrt delegálni. Sok esetben az iskolaigazgató segít megtalálni a megfelelő személyt a szülők vagy a polgárőrök, a körzeti megbízott ajánlása alapján.

Nem mellékes szempont az sem, hogy az iskolaőrség létrehozása számos megbecsültségnek örvendő vidéki egzisztenciát teremtett már. A bruttó fizetés 260-270 ezer forint, a végösszeg azon is múlik, hogy a jelentkező 25 év alatti-e, mert akkor szja-mentességet élvez, így a nettó bére magasabb lehet, illetve a visszafoglalkoztatott rendőrök is mentesülnek az adóterhek egy része alól. A fizetés mellé évi 200 ezer forint kafetéria jár, és utazási költségtérítést, illetve szolgálati lakást is igényelhetnek. Az iskolaőrség a rendészeti területen tervezett karrierpálya első lépcsője is lehet, előfordult már olyan is, amikor fiatalabb iskolaőrök vállalták, hogy felszerelnek rendőrnek, ahogy módjuk nyílik rá. De a határvadászok kötelékébe is várják őket.

Szép számmal szolgálnak hölgyek is. Erika háromgyermekes anyuka, Békéscsabán teljesít szolgálatot egy két tannyelvű középiskolában. Korábban ülőmunkát végzett, jellemzően számítógép mellett. Ebből szeretett volna kitörni. Két év óta ugyanabban az iskolában dolgozik, elmondása szerint kitűnő kapcsolatot ápol a kollégáival, a védőnővel, a szociális munkással, a tanárokkal. Eddig komolyabb incidensekre nem került sor iskolájában, olyan egyszerűbb eseteket oldott meg, mint az elsősegélynyújtás, tűzriadó levezénylése, felügyelet, mentőfogadás.

– A megelőző jelenlét nagyon fontos, és működik is – magyarázza.

Szerinte leginkább a megelőzésben van szerepe annak, hogy egy egyenruhás személy is jelen van az iskolában.

– Minden kilencedikes osztályban bemutatkozom, elmondom, hogy miért vagyok jelen az iskolában. A tapasztalatom pedig az, hogy gyakran fordulnak segítségért hozzám a diákok, magánjellegű problémáktól elkezdve egészen odáig, hogy valaki elsősként nem találja a termet, ahol órája lesz – meséli Erika.

Az iskolaőröknek nyáron is dolgozniuk kell, rendőrségi alkalmazottként ilyenkor bűnmegelőzéssel foglalkoznak: fesztiválokon, falunapokon, strandokon teljesítenek szolgálatot. Nem használhatnak kényszerítőeszközöket, nincs intézkedési jogosultságuk, kizárólag a rendőrség munkáját segítik. Volt rá példa, hogy strandon táskatolvaj elfogásában működtek közre. Mindezek mellett kerékpár-regisztrálásban vesznek részt, ellenőrzik a parkolókat, különösen figyelve az autókban hagyott gyermekekre. Egyszóval tehermentesítik a rendőröket.

Gubinyi Attila alezredes hangsúlyozza, hogy az iskolaőrök monitorozására nagyon nagy súlyt fektetnek. Az elmúlt tanévben tíz olyan iskolaőrtől kellett megválnia a rendőrségnek, akik valamilyen oknál fogva méltatlanná váltak a feladatra. A Belügyminisztérium ellenőrzési szolgálata tavaly a iskolaőri szervezetet is átvilágította, és az alapvető jogok biztosának hivatala (AJBH) is folyamatosan ellenőrzi az iskolaőröket. Ilyenkor az alapjogi biztos, a rendészeti igazgató vagy valamelyik munkatársa személyesen keresi fel a szolgálatot teljesítő iskolaőrt, majd konzultál az iskolaigazgatóval is, hogy a lehető legteljesebb képet kapják a helyi viszonyokról és az iskolaőr munkavégzéséről. A jelentések nyilvánosak, azokat az AJBH honlapján el lehet olvasni. Mindezeken felül saját feletteseik és az ORFK is ellenőrzi az iskolaőröket saját hatáskörében. Az iskolaőrök intézkedéseit is mindig megvizsgálják jogszerűségi szempontból.

A gyermekek biztonsága szükségessé teszi a fokozott figyelmet – mondja Gubinyi Attila.

A védelem azonban nemcsak a gyerekeket, hanem az iskolaőröket is megilleti. Ők ugyanis bár civil munkavállalók, közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így a törvény különleges védelme alatt állnak. Az ellenük elkövetett atrocitásokat szigorúbban bünteti a törvény. Már születtek ítéletek iskolaőrök ellen elkövetett támadások ügyében.

– Nem kifizetődő az iskolaőrre támadni! Hatékonyan védik meg magukat és az iskolát is, de a meggondolatlanságért a bíróságon is súlyos árat fizetnek a támadók – összegzi sokat sejtető mosollyal Gubinyi Attila.