Fotó: facebook.com/Kásler Miklós (archív)
Hirdetés

Kásler Miklós elmondta: a gyermekellátásra vonatkozó nemzeti egészségügyi program prioritásként kezeli a sürgősségi gyermekellátást és a mentálhigiénés fejlesztéseket, ami országosan 13 kórházat érint 8 milliárd forint értékben. A fejlesztéseket segíti továbbá a Modern városok program is – tette hozzá.

A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás fejlesztésének az ad jelentőséget, hogy 10 éves kor felett a mentális betegségek számítanak a leggyakoribb gyermekkori betegségnek, és a 15-20 éves korosztályában a leggyakoribb az öngyilkosság – fejtette ki.

Zombor Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő, Kecskemét korábbi polgármestere úgy fogalmazott: régi adósságát törleszti az egészségügy a térség lakosságának, hiszen már évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy korszerű ellátóhely az addiktológiai és mentálhigiénés problémákkal küzdők számára.

A politikus hozzátette: az elmúlt tizenkét év alatt több mint 30 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a megyei kórházban, és számtalan új lehetőség nyílt a szakemberek számára, ami az ellátás minőségét javította. Ezek között említette az egynapos sebészet elindítását, a sürgősségi osztály felújítását, a skill-labor átadását és a nővérszálló építését.

Korábban írtuk

Mint mondta, a 13 milliárd forintos Pólus II. plusz program forrásaiból lehetősége nyílna a kórháznak, hogy minden szakma egy telephelyen gyógyítson. Zombor Gábor úgy vélte, a fejlesztések továbbvitelének feltétele, hogy a mostani kormány tudja folytatni a munkát.

Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója elmondta, a gyermek- és ifjúságpszichológiai gondozó zöldmezős beruházással 300 négyzetméteren épült meg, így öt rendelőegység várja a betegeket 21. századi körülmények között.

A kórházvezető is kitért a Pólus programra, amellyel megvalósulna az intézményvezetés régi szándéka, hogy az összes gyógyító tevékenység egy helyre költözzön.

A sajtótájékoztatón jelen volt Engert Jakabné (Fidesz_KDNP), Kecskemét alpolgármestere.