Megérkezett kedden este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A tudósító szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet.

A sérültekért 5 mentőautóval vitték kórházba – tette hozzá.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden előzőleg azt közölte, hogy a repülőgép az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállította haza.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket – közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói magyar nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel – folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért „aggódnak most a legjobban”: őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.

Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.

A sérültek első csoportja szintén kedden érkezett haza Egyiptomból. A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.

Az MTI repülőtéren lévő tudósítója akkor három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

A vasárnapi hurghadai balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg.

Péntekig hazahozhatják a holttesteket

Szijjártó Péter szerint péntekig hazahozhatják a vasárnapi hurghadai buszbaleset áldozatainak holtestét; a miniszterelnök szóvivője erről szerda reggel beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Hétfőn Egyiptomba érkezett két magyar rendőrségi szakértő, addigra a tizenegy holttest közül hármat már azonosítottak az ottani hatóságok. A magyar szakértők bevonása azt eredményezheti, hogy péntekig haza tudják szállítani valamennyi holttestet – mondta Szijjártó Péter.

A szóvivő emlékeztetett arra, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a holttesteket. Hende Csaba ez alapján arra utasította Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két AN-26-os repülőgépet, amelyek alkalmasak erre a feladatra. A két gép – tíztagú személyzettel – készenlétben áll.

A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba – mondta Szijjártó Péter. Kedd esti információk szerint a Hurghadában ápolt sérültek közül négyet szerdán haza lehet hozni – tette hozzá a szóvivő.

(MTI)