Karanténnapló – 17. nap, 4. részMegérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre. Most a magyar szakembereken a sor, kezdődhet a tanulmányozás a lehető legmegalapozottabb döntés érdekében.

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, November 19, 2020
Hirdetés

Szijjártó Péter Facebook-videójában hangsúlyozta: mára mindenki számára világossá vált, hogy a legjobb, legbiztosabb megoldást a világjárványban a vakcina, az oltóanyag adja.

„Ezért a kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében” – tette hozzá.

A politikus elmondta: csütörtökön megérkezett Oroszországból az ott gyártott oltóanyag mintája. Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap – tette hozzá.

Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva – ismertette. Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az „esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében.

Korábban írtuk

Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

„Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát” – jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Oroszország benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Covid-19 ellen kifejlesztett első vakcinája, a Szputnyik V tanúsítási kérelmét – jelentette ki Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön az orosz médiának nyilatkozva.

„A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén. Ez egy feltételes a tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni” – mondta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak.

„Ilyen tanúsításon az ország összes vakcinájának át kell esnie, Oroszországból a Szputnyik V gyártói már beadták tanúsítási korvényüket a WHO központjának” – mondta.

Vujovic a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy a Szputnyik V kidolgozói átadták a WHO-nak a vakcina dokumentációját, a fejlesztők és az egészségügyi szervezet eljárásértékelő részlege között „párbeszéd folyik”. Mint mondta, „az oltóanyag-fejlesztési eljárás befejezése után” a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputyik V humán adenovíruson alapuló vektorvakcinát augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban. Az oltóanyag ismert eljáráson alapul, amelynek segítségével egy sor más vakcinát is kidolgoztak. Az orosz egészségügyi tárca szerint a hasonló elven előállított készítmények a tapasztalata szerint két évig terjedő védettséget nyújtanak.

A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére. Vujovic úgy vélekedett, hogy 2021 végére megfelelő mennyiségű vakcina megléte esetén 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást.