Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív, illusztráció)
Hirdetés

–  Rekordrészvétel mellett zajlott hazánkban is az EP-választás. Elégedett az eredménnyel?

–  Az ország és a Fidesz–KDNP szempontjából is átütő sikerként értékelem az európai parlamenti választást. A rekordmagas részvétel azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették, a választásnak kiemelkedően fontos, nagy tétje volt. A jövőnk a tét, az európai identitás és benne a magyar nemzeti identitás megőrzése, az európai keresztény kultúra megvédése a tömeges migrációval és a multikulturalizmussal szemben. A Fidesz minden mutató tekintetében, tehát arányaiban és a szavazatok abszolút számát tekintve is nagyobb támogatást kapott, mint a korábbi EP-választásokon, ez pedig megerősített legitimáció és támogatás ahhoz a politikai programhoz, amit Orbán Viktor bemutatott a választási kampány során.

–  Mit szól az ellenzéki térfél átrendeződéséhez?

–  Olyan tekintetben nem meglepetés, hogy jó ideje úgy ítéljük meg: az ellenzék valódi vezetője Gyurcsány Ferenc. Ez a mostani választáson igazolást nyert. A MSZP gyakorlatilag kispárttá vált, a Jobbikot alig lehet látni, míg a Momentum a tavalyinál nagyobb támogatást kapott a korábbi LMP-s és baloldali szavazóktól. Átrendeződés tehát van, de az is megállapítható, hogy az ellenzéki pártok összességében nem tudtak áttörést elérni, kisebbségben maradtak, vagyis a Fidesz–KDNP által képviselt, nemzeti alapon álló politika ismételt és megerősített támogatást kapott a választóktól.

–  Az európai színtéren mikorra tisztul ki a kép?

–  Látható, hogy több országban is nagyon komoly támogatást kaptak azok a politikai erők, amelyek hozzánk hasonlóan kritikusak az elmúlt évek brüsszeli politikájával szemben. Ilyen Salviniék sikere Olaszországban, a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés első helye Franciaországban vagy éppen a néhány hete létrehozott Brexit Párt győzelme a briteknél. Ez tehát azt mutatja, hogy nagyon sokan elégedetlenek az Európai Unió brüsszeli irányítóival, ezért változásra van szükség. Egy nappal a választások után még korai lenne beszélni arról, hogy ez milyen szövetségeket, együttműködéseket jelent a jövőben, abban azonban biztosak lehetünk, hogy az előttünk álló időszakban nagyon intenzív tárgyalások kezdődnek, például már a keddi (lapzártánk után tartott – a szerk.) Európai Tanács-ülésen.