Fotó: shutterstock.com/NeydtStock
Hirdetés

Megfertőződtem?

Mivel a koronavírus okozta betegség, a COVID-19 hasonló tüneteket produkál az influenzához, nem lehetünk biztosak abban, hogy amennyiben észleljük magunkon a tüneteket, meg is fertőződtünk. Sőt, anélkül is hordozhatjuk a vírust, hogy tüneteket észlelnénk, ráadásul a lappangási idő két hét is lehet.

A koronavirus.gov.hu-n található összefoglaló szerint a leggyakoribb tünetek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél viszont jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj is.

Mit tegyek, ha a koronavírus tüneteit észlelem magamon?

Teljesen mindegy, Magyarország melyik részén élünk, ugyanis már az egész országban vannak beazonosított fertőzöttek.

Semmiképp ne személyesen keressük fel háziorvosunkat, hanem telefonon! A háziorvos vagy a hívást fogadó ügyeletes orvos telefonon kérdez ki minket. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, két út áll előttünk.

  • Enyhe tünetek esetén, amennyiben nem tartozunk a kockázati csoportokba, otthoni karantén alá kerülünk. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről később a háziorvos értesít minket. Fontos: az otthoni karantént még bevásárlás vagy gyógyszerkiváltás céljából sem szabad elhagyni!

  • Súlyos tünetek esetén vagy ha kockázati csoportba tartozunk, esetleg nem megoldható az otthoni elkülönítés (pl. idős családtag esetén), az Országos Mentőszolgálat a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy járványkórházba, vagy a COVID-19-betegellátására kijelölt egyéb intézménybe szállít minket, ahol az elkülönítés, az ellátás és a mintavételezés megtörténik. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, köztük a laborvizsgálatot, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőződtünk-e vagy sem. Ha a laboreredmény megerősíti a COVID-19-et, kórházi karantén alá kerülünk. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

– írja a koronavirus.gov.hu.

Amennyiben igazolódik a fertőzés, fontos, hogy pontosan felidézzük, kikkel találkoztunk, érintkeztünk az elmúlt időszakban, ezzel is megkönnyítve az úgynevezett kontaktkutatást és megelőzve esetleges további fertőzéseket.

Függetlenül attól, hogy fertőzésgyanús-e vagy sem, ha légúti panaszai vannak, például köhög vagy folyik az orra, MARADJON OTTHON! A bevásárlást, a csekkek befizetését intézze online, vagy kérjen segítséget szomszédjaitól, családtagjaitól, az önkormányzattól! Ha mégis kénytelen elhagyni az otthonát, ne használja a tömegközlekedést, viseljen maszkot, gumikesztyűt, valamint tartson legalább egy, de lehetőleg két méter távolságot a többi embertől!

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed – például köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Hogy miért fontos az otthonmaradás és a járvány lassítása, azt az Összefogás Magyarországért oldal alábbi videója magyarázza el.

Így tehetsz a koronavírus ellen

Nézd VÉGIG (hanggal) ezt a videót, és mindent megértesz a koronavírusról: miért olyan veszélyes, miért ekkora kihívás, és mit tehetsz te is azért, hogy emberéletet mentsél.Küldd tovább MOST az ismerőseidnek!(animációk: Vox)

Gepostet von Összefogás Magyarországért am Freitag, 20. März 2020

Mik a betegség lehetséges kimenetelei?

A legtöbb esetben az influenzához hasonló tünetekkel enyhe lefolyású a betegség. Március 21-éig a magyarországi betegek 4 százaléka vesztette életét, vagyis eddig minden huszonötödik igazolt fertőzés volt halálos kimenetelű. Ahogy fentebb utaltunk rá, előfordul, hogy valakiről nem derül ki, hogy fertőzött, mert semmilyen vagy elhanyagolható tüneteket produkál. (A legfrissebb adatok itt és a koronavirus.gov.hu-n találhatók.)

A fertőzöttek négyötöde bármilyen speciális kezelés nélkül felépül a betegségből.

Ahogy a kormány tájékoztató weboldala írja, a koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk, ugyanis körükben már minden hatodik fertőzöttnél kialakul súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

További, részletes információk a koronavirus.gov.hu címen elérhető hivatalos weboldalon, annak Facebook-oldalán, a koronavirus@bm.gov.hu címen, valamint a +3680277455 és +3680277456 telefonszámokon.