Egyértelműen megállapítható, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok megfigyelésére, és egy velük kapcsolatos adatgyűjtésre használta fel – hangzott el Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatóján szerdán. A politikus úgy fogalmazott: a megfigyelésére vonatkozó iratok tartalmából egyértelműen kitűnik, hogy azokat vagy titkosszolgálati, vagy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek hajtották végre. A megfigyelés akkor gyorsult fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került mint humánpolitikai főigazgató.

Budai Gyula elmondta: egy olyan megfigyelési ügyről szeretne beszámolni, amely sem az ő, sem a jelenlegi kormánypárti politikusok fejében nem fordult volna meg, hogy létezik ma Magyarországon. Mint fogalmazott: a Gyurcsány-korszak még 2010 májusában is kísértett, ezt egy folyamatban lévő büntetőügy bizonyítja.

Budai szerint egyértelműen megállapítható, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok megfigyelésére, és egy velük kapcsolatos adatgyűjtésre használta fel. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal büntetőeljárást folytat Benedek Fülöp volt szocialista államtitkár ellen, ennek keretében házkutatást tartottak az érintett személy lakásán, ahol Budai Gyulára vonatkozó megfigyelésre, telefonbeszélgetések lehallgatására, illetve politikusokkal való kapcsolattartásra utaló iratokat foglaltak le.

A szerdai napon a nyomozó hivatal tanúként hallgatott meg, bemutatta azokat az adatgyűjtési iratokat, amelyek igazolják a felsoroltakra irányuló adatgyűjtést – közölte sajtótájékoztatóján Budai Gyula. A dokumentumokból kiderül, hogy az adatok gyűjtése 2008-tól indult, és kiterjedt a 2010-es áprilisi választási kampányban meghatározott, és az azt követő tevékenységére is. A megfigyelés részletes adatokat tartalmazott a családi életére, ügyvédi munkájára és az esetleges gazdasági szerepvállalására is.

Budai kiemelte: a megfigyelési iratok azokkal az ügyekkel foglalkoznak, amelyeket a választási kampányban, illetve azokkal, melyeket a baloldali média prominens sajtótermékei hoztak nyilvánosságra a közelmúltban. A politikus által megtekintett iratok szó szerint azokat a megállapításokat tartalmazzák, amelyek ezekben az újságokban megjelentek. Az elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, innentől fogva nehezen tudja elképzelni, hogy a róla készített megfigyelési adatgyűjtés nem azon személyektől került át az újságokhoz, illetve internetes portálokhoz, akik a megfigyelést végrehajtották.

Budai Gyula hangsúlyozta: a megfigyelésére vonatkozó iratok tartalmából egyértelműen kitűnik, hogy azokat vagy titkosszolgálati, vagy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek hajtották végre. A politikus az adatgyűjtést a személye ellen irányuló lejárató kampány részének nevezte.

Megjegyezte: jogszabálysértés történt, hiszen az adatok, amelyek nyilvánosságra kerültek, személyes adatnak és bűnügyi személyes adatnak minősülnek.

Budai emlékeztetett: 2008 nyarától kezdte meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kétes ügyeiről való tájékoztatást. Ezen ügyek során olyan szerződéseket és dokumentumokat hozott létre, amely Tátrai Miklós, Veres János, Gyurcsány Ferenc és Benedek Fülöp, a Vidékfejlesztési Minisztérium akkori szakállamtitkárának büntetőjogi felelősségét is felvetették.

A politikus úgy véli, személye éppen azért lehetett akadály, mert több milliárdos földértékesítési üzletet akadályozott meg 2008-ban és 2009-ben. Ezért próbáltak kompromittáló adatokat gyűjteni róla.

Hozzátette: megfigyelése akkor gyorsult fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került mint humánpolitikai főigazgató, tehát a megfigyelést mindenképpen magasabb szintről irányították.

Egy elé tárt ügyészségi jelentés szerint elemezték mások mellett Tarlós István jelenlegi főpolgármesterrel, Simicskó István és Mátrai Márta fideszes politikusokkal való kapcsolattartását. Ezzel kapcsolatban a kormánybiztos azt mondta: Tarlóssal megválasztása előtt kizárólag telefonon értekezett, így a vele való kommunikációt kizárólag telefonlehallgatásokból és híváslista-elemzésekből tudhatták meg, amely bűncselekménynek minősül. Szintén megfigyelték kapcsolattartását Lapid Lajos rendőr dandártábornokkal, a BRFK korábbi főigazgató-helyettesével is.

Összegzésként Budai Gyula úgy fogalmazott: egyre erősebb benne a gyanú, hogy a szocialisták a kormányváltást követően a működő, legális titkosszolgálatok mellett egy árnyék-titkosszolgálatot is működtetnek, amelyben volt titkosszolgálati tisztek is részt vehetnek.

Arra a kérdésre, hogy vajon más fideszes politikusokat is megfigyelt-e a titkosszolgálat, a kormánybiztos úgy válaszolt: Pintér Sándort is „rajta keresztül próbálták inspirálni”, hiszen megfigyelése ugródeszka lehetett volna a jelenlegi belügyminiszterrel kapcsolatos adatgyűjtéshez. Budai hozzátette: a nyomozás természetesen arra is ki fog terjedni, az adatgyűjtés megállt-e nála, vagy a jelenlegi belügyminiszterre is kiterjedt.

(Forrás: fidesz.hu)