Fotó: MTI/Mónus Márton
Péterffy Attila
Hirdetés

Bár kampánya során lépten-nyomon demokratikus fordulatról szónokolt, mióta megválasztották Pécs polgármesterének, Péterffy Attila leginkább saját hatalmának megszilárdításával van elfoglalva. A baranyai megyeszékhely képviselőtestületében drasztikus eszközökkel zajlik a kisebbségbe került polgári oldal mozgásterének szűkítése, sőt a polgármester a jelek szerint baloldali szövetségeseit is rövid pórázon tartaná.

Péterffy Attila indítványára már az alakuló ülésen eltörölték a pécsi közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatából azt a rendelkezést, amely szerint egy párt vagy egyesület csupán egy frakciót alapíthat. Az új rendelkezésnek köszönhetően a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a testületbe kerülő Gyurcsány-párti, szocialista, párbeszédes, momentumos és jobbikos politikusok öt különböző frakciót alapítottak.

A képviselőtestület hét önkormányzati bizottság létrehozásáról is döntött. A bizottsági helyek elosztásánál a polgári oldal járt legrosszabbul, mely létszámát tekintve a képviselőtestület közel harmadát adja, de mindössze a bizottsági helyek ötödét birtokolhatja, míg a baloldali pártok a bizottsági helyek 80 százalékát elfoglalták. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jobboldali politikusok közül minden bizottságban mindössze egy képviselő dolgozhat majd. Tegyük hozzá, a polgári városvezetés idején még működött az a rendszerváltozás óta bevett felállás, hogy a bizottságokban 3:2 arányban vannak jelen a testületi többséget adó szervezetek, illetve a helyi ellenzék képviselői.

A bizottsági helyek nyilvánvalóan aránytalan elosztása mellett azonban a következő közgyűlés a képviselők vonatkozásában további korlátozásokat vezetett be, miközben növelte Péterffy Attila jogköreit. Pécsett a háromévtizedes szokásjog szerint a polgármester csak akkor vehet részt a képviselőtestületi vitában, ha átadja az ülés vezetését valamelyik alpolgármesterének. Ezt azonban most eltörölték, így a polgármester az ülés vezetőjeként is azonnal reagálhat bármelyik képviselő hozzászólására.

Ezzel szemben azonban a frakcióknak az új szabályozás szerint az egyes napirendi pontok tárgyalása kapcsán a korábbi 12 helyett mindössze 5 perc áll rendelkezésükre hozzászólni az előterjesztésekhez, miközben interpellációra és kérdésfeltevésre a korábbi 5 perctől eltérően mindössze 3 perc áll rendelkezésre. Megszűnik az a lehetőség is, hogy az adott napirendi pontot övező vita végeztével minden frakció röviden még egyszer véleményezhesse az adott tervezetet. Ezenkívül Péterffyék eltörölték a napirend előtti felszólalások jogát is, helyette napirend után van lehetőségük témákat felvetni a képviselőknek.

Míg a napirend előtti felszólalás napirend utánivá tétele a gyakorlatban leginkább a polgári oldal kisebbségben lévő képviselőit sújtja, megfosztva őket a nagyobb érdeklődés övezte ülés eleji szereplés lehetőségétől, addig a frakciók és a képviselők korlátozása többek szerint inkább a polgármester saját táborának lojalitásával kapcsolatos bizonytalanságát támasztja alá.

Péterffy Attila aligha tarthat attól, hogy a jobboldal obstrukciós módszerekkel igyekszik majd lassítani a közgyűlési döntéshozatalt, hiszen 2002-ben – Toller László idején – hasonló arányú vereséget szenvedtek Pécsett a polgári erők, ám a most radikálisan megnyirbált szabályozás akkor is érvényben volt, mégis rendben lezajlottak a testületi ülések. 

Az új polgármester talán inkább attól tarthat, hogy miközben a Fidesz frakciójában több veterán politikus is helyet foglal, addig saját táborában sok az új, közgyűlési szerepelési rutinnal még nem rendelkező képviselő, akik a vitákban rendre alulmaradhatnak a kisebb létszámú, ám tapasztaltabb jobboldallal szemben. Így a polgármester szemmel láthatóan inkább elvenné a lehetőséget saját képviselőcsoportjától, és helyettük saját maga akar vitázni közgyűlési ellenzékével. Egyúttal azt is elkerülné, hogy ha tovább reped az ellenzéki összefogás, vitatkoznia kelljen a mögötte álló frakciókkal is. 

Nem véletlen, hogy a javaslatcsomag még a baloldali-liberális térfélen sem aratott osztatlan sikert. Az ellenzéki összefogásból kihagyott LMP-s Kóbor József mellett akadt olyan Péterffy Attilával egy blokkban ülő képviselő is, aki nem szavazta meg.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője az ülésen arra hívta fel a testületi tagok figyelmét, hogy ne kövessenek el „öncsonkítást”, hiszen a közgyűlésnek van polgármestere, és nem fordítva. Felhívása azonban nem talált nyitott fülekre. Az ingatag baloldali-liberális tömb egyben tartásához a polgármester határozottságára van szükség, de a Péterffyt támogató pártok közötti bizalomhiányos környezetben mindez egyelőre csak a demokratikus testületi munka fokozatos lebontását eredményezi Pécsett.