Néhány perc alatt is halált okozhat az új influenza – mondta az országos tiszti főorvos. A H1N1 vírus eddig 37 embert betegített meg Magyarországon, egy 41 éves férfi életét vesztette. Hirtelen halt meg, közterületen – közölte Falus Ferenc. A boncolás során azonosították a vírust, a beteg korábban nem járt orvosnál. A tiszti főorvos elmondta: a férfinak szív- és tüdőbetegsége volt, ez hozzájárult a halálához. Falus Ferenc hozzátette: jelenleg két ember van kórházban.

Októberre már egymillió oltóanyag áll majd rendelkezésre az új típusú influenza megelőzésére. Ez azt jelenti, hogy a népesség 40 százalékát be lehet oltani. Az országos tiszti főorvos szerint, ha a lakosság csaknem fele oltott lesz, hatásosan lehet majd védekezni a járvány ellen. Ugyanis az a vírus terjedését is gátolja. Falus Ferenc közölte: a háziorvosoknak adnak majd egy listát, hogy kik kaphatják meg ingyen a védőoltást. Érdemes mind a kettőt beadatni, a szezonális és az új típusú ellenit is.

Eddig hétszáz halottja van a megbetegedésnek

A világon eddig hétszázan haltak meg, de az ENSZ egészségügyi világszervezete a minap bejelentette, hogy nem közölnek adatokat, mert olyan gyorsan követik egymást az újabb megbetegedések, hogy egyszerűen képtelenek összesíteni. A múltbéli világjárványok esetében a vírus több mint fél év alatt fertőzött olyan arányban, mint a mostani hat hét alatt. A megbetegedések pontos számáról múlt pénteken érkezett utoljára adat, a WHO azóta ugyanis nem kér jelentést az egyes országok fertőzöttjeiről. Akkor tehát, hat nappal ezelőtt, 95 ezer megbetegedésről számolt be a szervezet, ezek azonban csak a hivatalos, bejelentett esetek, a regisztrálatlanok és lappangók számát ugyanis már több mint egymillióra becsülik egészségügyi szakemberek.

A betegség a legtöbb esetben viszonylag könnyű lefolyású, de a kór áprilisi elszabadulása óta világszerte így is hétszázan vesztették miatta életüket. A drasztikusan sokasodó megbetegedések és halálozások miatt június közepén legmagasabb, 6-os riasztási fokozatát rendelte el az egészségügyi világszervezet.

(MR)