Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor kormányfő interjúja a Kossuth rádióban 2021. november 26-án
Hirdetés

Magyarországon már több mint húsz százalékos a harmadik adag vakcinával beoltottak aránya, ez az érték Európában körülbelül 7 százalék – mondta a kormányfő.

A harmadik oltás megerősíti a koronavírussal szembeni védelmet. A korlátozások csak lassítják a járvány terjedését, a valódi megoldást az oltás jelenti – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő. A legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya – közölte Orbán Viktor.

Arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket – fűzte hozzá. A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, „annak megmentettük az életét.”

Az esetleges lezárásokról szólva Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormány semmit sem zár ki, de minden rosszat szeretne elkerülni. Ha a harmadik oltások száma nő, ha úgy látják, hogy a fertőzések növekedését sikerül fékezni vagy megállítani, akkor nincs ok arra, hogy zárjanak – hangsúlyozta.

A kormányfő azt is bejelentette: miután egy nagy gyógyszergyártó cég megkapta az engedélyt az 5 és 12 év közötti gyermekek oltására, Magyarország is szerzett 2 millió vakcinát. Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát. A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Nagyságrendekkel nagyobb a nyugatinál a magyar egészségügyi kapacitás

Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások – hangsúlyozta Orbán Viktor. A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk – tette hozzá a kormányfő.

Közölte, a helyzet kezeléséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, ágy, lélegeztetőgép, vakcina, orvosság van, minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik. A védekezéshez rendelkezésre áll elég ember, de vezényelni kell őket. Ki nem nyitott járványkórház is van – fűzte hozzá.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez „így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk”, de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy „az ország velük van” – mondta.

Minden korábbinál nagyobb migrációs nyomásra kell számítani

A kormányfő arról is beszélt, minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán. Egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni – mondta, jelezve azt is, hogy idén több mint 100 ezer migránst állítottak meg a magyar határon, háromszorosát, mint az előző évben.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, „de ma nem békeidő van”, így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem „bajt hoznak a nyakunkra”.

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban „Németországot bevándorlóországnak nevezik”, Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

A vita lényegét úgy foglalta össze: míg Magyarország az illegális határátlépőket visszaviszi a kerítés másik oldalára, és azt mondja, hogy a „migránskérelmek” elbírálása nem a magyar határon és Magyarország területén történik, hanem annak az országnak a nagykövetségén, ahonnan jönnek, illetve ahol keresztül haladnak, addig az EU ezt egyáltalán nem fogadja el, és azt szeretné, ha ezek az embereket Magyarország befogadná, és itt folytatná le a szükséges eljárásokat.

Korábban írtuk

Kijelentette: Brüsszelnek nem büntetnie kellene azt, aki megvédi Európát, hanem legalább fedeznie kellene a költségek egy tisztességes részét. Megjegyezte: az EU Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek ad pénzt, akik pedig védekeznek, nem kapnak.

Orbán Viktor megerősítette: a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit. A rezsicsökkentést piacellenesnek minősítő véleményeket úgy kommentálta: „engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek”. Hangsúlyozta: a piacot az emberek működtetik, annak részei vagyunk, tehát „nem valami mennyből vagy a jóistentől ránk ereszkedett szabályrendszerről” van szó. „Nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába”, aki azt állítja, hogy létezik valami „orákulum”, amelyik megmondja, hogy kell a piacnak kinézni, hanem abból kell kiindulni, hogy szabadok vagyunk, és megvan a képességünk arra, hogy mi magunk szabályozzuk, hogy hogyan legyen – mondta.

Leszögezte: a rezsicsökkentés 8 éve működőképes, sikeres, megvédhető, jó rendszer és fel kell lépni azt ezt támadó a baloldallal és Brüsszellel szemben is. A kormányfő szerint ma két oldalról is támadás éri a magyar családokat: a baloldaltól, amely sosem támogatta a rezsicsökkentést, valamint a multiktól Brüsszelen keresztül, akik meg akarják adóztatni a családokat. Arról is beszélt: ha a baloldal nyer a jövő tavaszi választáson, akkor adóemelés lesz. Ezzel szemben a jelenlegi kormány az adócsökkentés híve, mert ez munkahelyeket teremt.

Közölte: 750 milliárd forintot hagynak a vállalkozóknál, amiért cserébe a munkaadók felemelik a minimálbért és a garantált bérminimumot. Emellett a kormány a családokat is támogatja: a babakötvény után járó állami támogatás összegét is megduplázzák a következő évben – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.