A budapesti közösségi közlekedés fejlesztésének és zavartalansága érdekében Budapest Főváros Önkormányzata, mint projektgazda megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) projektirányításával elkészült az I. kerületi Mészáros utcában és a Győző utcában a régi buszsáv meghosszabbítása. A mintegy 63 millió Ft összköltséggel megvalósult beruházás – amelyből közel 57 millió forint európai uniós támogatás – közvetlen célja, hogy az utasok igényeit magasabb színvonalú kiszolgálással biztosítsa, valamint javítsa a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon” (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004) projekt révén Buda egyik legfontosabb útvonalán javul a közösségi közlekedés. A Lánchídra vezető Márvány utca – Győző utca – Mészáros utca – Alagút utca útvonalon közlekedő buszok immáron nem a dugóban várakoznak és a hegyvidékről érkező utasok gyorsabban érhetik el úticéljukat.

A projekt keretében kiszélesítették az útpályát a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig mintegy 100 méteres szakaszon, valamint a Mészáros utca és a Mészáros köz között a meglévő járda területét is. Ezzel egyidejűleg a meglévő útpályát is felújították. Ezzel párhuzamosan összehangolták a lámpaprogramokat is, melynek célja az Alagút torlódásmentesítése, ott ugyanis nem lehet buszsávot kijelölni. Így az itt közlekedő 16-os, 105-ös és 178-as autóbuszok menetideje csökkent. A projekt keretében 2 pár újonnan kihelyezett autóbuszsáv figyelő kamera is segíti a szabályszegők kiszűrését, a buszok zavartalan haladását.

A buszsáv megvalósulása révén nemcsak a közlekedés feltételei javulnak az útszakaszon, de a forgalom felgyorsulásával csökken a környezeti terhelés és javulnak az itt élők életfeltételei is.