Fotó: parlament.hu
Hirdetés

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására.

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés által most megerősített kormányrendeletek hatálya kilencven napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását.

A megerősítéssel kapcsolatban az előterjesztés indoklása hangsúlyozza: e megerősítés által az Országgyűlés politikailag elismeri a járvány megakadályozására tett eddigi kormányzati lépéseket.

Az Országgyűlés külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott egyes kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptették.

A hétfőn elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát.

Ez lehetővé teszi az egészségügyi védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges gyors döntéshozatalt a járvány harmadik hullámában – írta a Fidesz a párt Facebook-oldalán.

A baloldalra most sem lehetett számítani a szavazáson – tették hozzá.

Az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet.Ez lehetővé teszi az egészségügyi védekezéshez és a…

Posted by Fidesz on Monday, February 22, 2021

A baloldal ismét bizonyította, hogy a járvány elleni védekezésben nem lehet rá számítani – hangsúlyozta közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Nem szavazták meg a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, pedig arra, itt a 3. hullám árnyékában nagyon szükség van mint valaha! – tette hozzá.

A baloldal ismét bizonyította, hogy a járvány elleni védekezésben nem lehet rá számítani. Nem szavazták meg a rendkívüli…

Posted by Hollik István on Monday, February 22, 2021
Korábban írtuk